Nieuws

Besluit verlaagd btw-tarief geactualiseerd

Geplaatst: 20 januari 2018
Kenmerk: 2018.03580

Besluit verlaagd btw-tarief geactualiseerd

De Nederlandse btw-regelgeving kent een verlaagd tarief van 6% voor een aantal producten en diensten. In het  beleidsbesluit ‘Omzetbelasting. Toelichting Tabel I’ is een toelichting gegeven op de tabelpost. De toelichting is ook voor gemeenten van belang. Voor downloaden: klik hier

Kunst/WMO-producten 

In het Besluit wordt een toelichting gegeven onder welke voorwaarden kunst onder het verlaagde btw-tarief valt. Ook blijkt een aantal WMO-producten zoals de traploophulp onder het verlaagde btw-tarief te vallen. 

Sport/Bridge

Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening is belast met 6% btw. In zijn arrest van 26 oktober 2017 in zaak C-90/16 (The English Bridge Union Limited) oordeelt het Hof Van Justitie dat (wedstrijd)bridge geen sport is. De Staatssecretaris van Financiën merkt een ruimte die speciaal is ingericht voor de beoefening van bridge (nog) wel aan als een sportaccommodatie! Het bridge-arrest van het Hof van Justitie kan volgens de Staatssecretaris van Financiën wel een reden zijn om het Besluit aan te passen. 

Toegang tot shows

Het verlenen van toegang tot circussen, dierentuinen, openbare musea of verzamelingen, muziekuitvoeringen en toneeluitvoeringen, bioscopen, sportwedstrijden, sportdemonstraties en dergelijke, attractieparken, speel- en siertuinen, en andere dergelijke primair en permanent voor vermaak en dagrecreatie ingerichte voorzieningen is belast met 6% btw. De dienst die bestaat in het verlenen van toegang tot een show kan onder omstandigheden worden aangemerkt als het verlenen van toegang tot een uitvoering als bedoeld in de post. Organiseert uw gemeente een of meerdere activiteiten die op de voormelde activiteiten lijken dan adviseren wij u om nauwlettend te onderzoeken of het verlaagde btw-tarief toch niet van toepassing kan zijn. Er lijkt muziek te zitten in de reikwijdte van de post. 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator