Nieuws

Vpb-aangifte 2023: 5 tips van Taxnavigator

Geplaatst: 11 maart 2024
Kenmerk: 2024.52895

Vpb-aangifte 2023: 5 tips van Taxnavigator

In dit nieuwsbericht informeren wij u over vijf belastingtips van Taxnavigator inzake de vpb-aangifte 2023. 

Veel gemeenten hebben een uitnodiging gehad om de aangifte vennootschapsbelasting 2023 in te dienen. Tijd om actie te ondernemen, maar waar moet je allemaal op letten als het gaat om de vpb-aangifte van een gemeente? Hier volgen 5 tips van Taxnavigator.

1. Vraag uitstel aan

De aangifte moet voor 1 juni 2024 worden ingediend. Voor veel gemeenten is deze deadline niet haalbaar, bijvoorbeeld vanwege gebrek aan mensen of doordat er nog discussies lopen met de Belastingdienst over oude jaren. Speelt dit bij uw gemeente ook, vraag dan uitstel aan. Dat kan via Mijn Belastingdienst Zakelijk maar ook via de BECON-regeling van een externe adviseur of een formulier. Klik hier

2. Voorkom 10% belastingrente

De Belastingdienst berekent belastingrente over de te betalen vpb 2023. Per 1 januari 2024 bedraagt deze belastingrente maar liefst 10%!

Belastingrente kan op de volgende manieren worden voorkomen (ervan uitgaande dat de Belastingdienst een (voorlopige) aanslag oplegt conform de ingediende (voorlopige) aangifte):

  • de gemeente dient de aangifte vpb 2023 vóór 1 juni 2024 in
  • de gemeente vraagt vóór 1 mei 2024 om een voorlopige aanslag vpb 2023

3. Inventariseer vpb-plichtige activiteiten

In de aangifte vpb 2023 moet de gemeente alle activiteiten opnemen die als een 'onderneming' kwalificeren. Dat zijn eenvoudig gezegd activiteiten waarbij de gemeente met de inzet van arbeid en kapitaal deelneemt aan het economische verkeer en winst beoogt, structureel winst realiseert of in concurrentie treedt met marktpartijen.

Voor het indienen van de definitieve aangifte of het aanvragen van een voorlopige aanslag is het noodzakelijk om te checken wat de gemeente allemaal doet en welke activiteiten een onderneming vormen. De grootste risico's worden gelopen bij activiteiten waar opbrengsten van derden worden gerealiseerd. Het controleren van alle opbrengsten van derden in 2023 kan een hulpmiddel zijn om te checken of alle mogelijke vpb-relevante activiteiten in beeld zijn. Ook is het goed om een check te doen op risicoactiviteiten die bij veel gemeenten voorkomen, zoals grondverkopen, afvaltaken, parkeergarages, opbrengsten uit reclame concessies of dienstverlening voor derden (detachering).

Als alle ondernemingsactiviteiten in beeld zijn dan kan de gemeente de fiscale winstberekening gaan maken voor de ondernemingsactiviteiten en kan de vpb-aangifte opgesteld worden, al dan niet met begeleiding van een extern adviseur.

4. Schenk extra aandacht aan het grondbedrijf

Veel gemeenten voeren een actief grondbeleid. De gemeente bezit gronden die ze voor eigen rekening en risico transformeert naar uit te geven bouwgrond.

Het is raadzaam om jaarlijks te toetsen of het gemeentelijk grondbedrijf fiscaal een winststreven heeft. Hiervoor zijn tools beschikbaar: de QuickScan en de Post-QuickScan. Geven de tools over meerdere jaren een positieve uitkomst, dan vormt dat een indicatie dat sprake is van een winststreven en dus van een onderneming voor de vpb. Zijn de uitkomsten negatief, dan kwalificeert het grondbedrijf veelal niet (meer) als een onderneming. Bij de start en het einde van een vpb-plichtig grondbedrijf spelen veel fiscale aandachtspunten.

Moet de gemeente aangifte doen voor het grondbedrijf, dan moet jaarlijks de fiscale winst worden berekend. De vertaling van bbv-cijfers naar fiscale cijfers is complex. 

5. Investeer in basiskennis en voorkom risico's

De vpb-aangifte kijkt terug naar een boekjaar dat al geweest is. Om fiscaal in control te zijn is het belangrijk om vpb-risico's in een vroeg stadium te signaleren. Zo kan de organisatie bewuste keuzes maken en waar nodig bijsturen.

Het signaleren van vpb-risico's vraagt om enige basiskennis. Ontbreekt deze basiskennis of is kennis gedateerd? Investeer dan in een cursus of opleiding zodat u meer grip krijgt op de vpb. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.