Nieuws

OVB: Standpunt kennisgroep inzake opstalrecht zonnepanelen.

Geplaatst: 06 januari 2024
Kenmerk: 2024.51898

OVB: Standpunt kennisgroep inzake opstalrecht zonnepanelen.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de verschuldigdheid van overdrachtsbelasting bij de vestiging van een opstalrecht in verband met de plaatsing van zonnepanelen.

1. Uitgangspunten

A BV verhuurt zonnepanelen aan de eigenaar van een gebouw. A BV blijft via een opstalrecht de eigenaar van de zonnepanelen. Het opstalrecht wordt om niet gevestigd. Het opstalrecht wordt gevestigd voor de duur van de huurovereenkomst van de zonnepanelen. A BV betaalt geen retributie aan de eigenaar van het gebouw in verband met de vestiging van het huurafhankelijk recht van opstal.

2. Standpunt kennisgroep Belastingdienst

Als het opstalrecht wordt gevestigd op het tijdstip waarop de zonnepanelen nog niet zijn aangebracht dan is volgens de kennisgroep van de Belastingdienst geen overdrachtsbelasting verschuldigd omdat de heffingsmaatstaf nihil is.

Als het opstalrecht wordt gevestigd op het tijdstip waarop de zonnepanelen al zijn aangebracht dan is geen overdrachtsbelasting verschuldigd op grond van de vrijstelling overdrachtsbelasting van artikel 15, eerste lid, letter i Wet op belastingen van rechtsverkeer.

Documenten en publicaties

  • KG:052:2023:7 Overdrachtsbelasting bij vestiging opstalrecht waarvoor geen retributie is verschuldigd. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.