Nieuws

LB: Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: Periode 29 februari - 6 maart 2024

Geplaatst: 09 maart 2024
Kenmerk: 2024.52901

LB: Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: Periode 29 februari - 6 maart 2024

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: Periode 29 februari - 6 maart 2024

Beste salarisprofessional,

De redactie heeft voor u een overzicht gemaakt met Kamerstukken die interessant voor u kunnen zijn. Het gaat om publicaties van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Financiën. Deze zijn gepubliceerd in de periode van 7 februari 2024 tot en met 20 februari 2024.

Hebt u een (deel van een) onderneming overgenomen van een andere werkgever ? Dan hebt u mogelijk te maken met een 'overgang van een onderneming'. In de beschikkingen ‘Wet tegemoetkomingen loondomein’ (Wtl) gaat de Belastingdienst er in dat geval van uit dat het recht van de overdragende werkgever op een loonkostenvoordeel (LKV) voor een werknemer niet naar u mee overgaat, ook al is er een geldige doelgroepverklaring. Volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad gaat dit recht wél over naar de overnemende werkgever. Het is de ambitie om het handhavingsmoratorium arbeidsrelaties uiterlijk per
1 januari 2025 op te heffen. De Belastingdienst is bezig met de voorbereiding hiervan. Wat de Belastingdienst hiervoor in 2024 doet, kunt u lezen in 3 documenten op de internetsite van de Belastingdienst.

De peiling ging over een werkgever die namens UWV een WAZO-uitkering aan de werknemer betaalt. Daarnaast betaalt de werkgever loon aan deze werknemer. We vroegen u welke stelling over de AWf-premie en Aof-premie juist is. Van de 345 deelnemers gaf 72% het juiste antwoord: ‘Voor het loon geldt de hoge AWf-premie en de hoge Aof-premie. Voor de WAZO-uitkering geldt de lage AWf-premie en de hoge Aof-premie.’

Een salarisprofessional vraagt: “Als de uitkering van aanvullend geboorte- en ouderschapsverlof rechtstreeks naar de werknemer gaat, kan de werknemer verrast worden door naheffing inkomstenbelasting, omdat UWV rekening houdt met loonheffingskorting. Een werknemer moet € 2.200 nabetalen via zijn aangifte inkomstenbelasting 2023, omdat UWV ook rekening heeft gehouden met toepassing van loonheffingskortingen. Terwijl de werkgever bij het betaalverzoek heeft aangegeven, dat deze de loonheffingskorting al toepast. Is dit een incident, of lopen hier meer mensen tegenaan?” Helpt u uw vakgenoot door uw ervaringen te delen?

Doet u mee aan de nieuwe peiling? ‘Alex heeft een fulltime dienstverband en is 5 dagen per week werkzaam. Hij is al jaren in dienst bij dezelfde werkgever en zijn loon wordt per maand uitbetaald. De werkgever past hierop de witte maandtabel toe. Vanaf september tot en met december neemt Alex onbetaald ouderschapsverlof op. Dit doet hij voor 1 dag per week. Het loon wordt nog steeds per maand uitbetaald. Welke tijdvaktabel is vanaf september van toepassing?’ Vink het juiste antwoord aan.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.