Nieuws

BTW: Grond met restanten van bouwwerken is btw-bouwgrond

Geplaatst: 07 maart 2024
Kenmerk: 2024.52853

BTW: Grond met restanten van bouwwerken is btw-bouwgrond

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 20 februari 2024, nrs. 21/1700 en 21/1701.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat grond met restanten van bouwwerken die geen functie meer vervullen een btw-bouwterrein zijn.

De levering van btw-bouwgrond door een btw-ondernemer tegen een meer dan symbolische vergoeding is van rechtswege belast met btw. De verkrijging van de juridische eigendom van btw-bouwgrond is op grond van de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting. Een btw-bouwterrein is onbebouwde grond die is bestemd om te worden bebouwd met één of meer bouwwerken.

In zijn uitspraak van 20 februari 2024 oordeelt het Gerechtshof dat van 16 van de 18 AC-percelen vaststaat dat op deze percelen op het moment van levering slechts delen van een betonnen plaat en de riolering aanwezig zijn. Op twee percelen is nog een nagenoeg complete betonnen plaat met riolering aanwezig.

Volgens het Gerechtshof is de aard en de omvang van de bebouwing in verhouding tot de omvang van de onroerende zaak zo gering dat deze als verwaarloosbaar moet worden beschouwd. Voor de twee percelen met een nagenoeg gehele betonnen plaat gaat het om slechts 12/13% en voor de andere percelen om een lager percentage. Daar komt nog bij dat de betonnen platen en de riolering naar hun aard zeer eenvoudig en in zeer korte tijd verwijderd kunnen worden. Het verwijderen en het afvoeren van een fundering neemt minder dan een halve dag per fundering in beslag. Voorts is van belang dat de betonnen plaat en de riolering niet dienstbaar zijn en konden zijn aan de nieuwe bebouwing. De betonnen plaat met riolering kon ook niet meer de functie van gebouw vervullen.  Vorenstaande maakt dat sprake is van een levering van onbebouwde grond, zijnde een bouwterrein, dat is belast met btw.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 20 februari 2024, nrs. 21/1700 en 21/1701. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.