Nieuws

BTW: Vastgoedbesluit 2023; Opteren voor een met btw belaste huur

Geplaatst: 16 december 2023
Kenmerk: 2023.51933

BTW: Vastgoedbesluit 2023; Opteren voor een met btw belaste huur

In dit nieuwsbericht informeren wij u servicekosten en het besluit ‘Omzetbelasting. Onroerende zaken (Besluit onroerende zaken omzetbelasting), 12 december 2023, nr. 2023-26908. Het besluit geldt met ingang van 1 januari 2024. Bijgaand een overzicht van belangrijke punten.

Soms opteren verhuurder en huurder niet of onjuist voor een met btw belaste huur maar wordt wel aan de voorwaarden voldaan en hebben partijen gehandeld alsof een met btw belaste huur is ontstaan. Formeel komt dan geen met btw belaste huur tot stand. In onderdeel 5.8.2.1. 'Er is gehandeld alsof rechtsgeldig is geopteerd voor belaste huur' is een goedkeuring opgenomen. Als huurder voldoet aan de voorwaarden voor een met btw belaste huur zoals het 90%-criterium en de verhuurder en huurder hebben gehandeld alsof een met btw belaste huur is ontstaan dan keurt de Staatssecretaris van Financiën in onderdeel 5.8.2.1. van zijn besluit goed dat de met btw belaste huur aanvangt op het moment dat is of wordt afgesproken. De verhuurder en huurder moeten de gebreken op korte termijn repareren. 

5.8.2.1 Er is gehandeld alsof rechtsgeldig is geopteerd voor belaste verhuur

Goedkeuring

Ik keur onder de volgende voorwaarden goed dat de optie voor belaste verhuur aanvangt op de datum die is genoemd in het optieverzoek van partijen dan wel op de datum die is opgenomen in de gewijzigde schriftelijke huurovereenkomst, als die is gelegen vóór de datum van indiening van het verzoek of de wijziging van de huurovereenkomst.

Voorwaarden

Voor deze goedkeuring gelden de volgende twee voorwaarden:

  • 1.Er is gedurende de hele periode waarvoor wordt verzocht om toepassing van de optie voor belaste verhuur dan wel de periode zoals opgenomen in de aanpassing van de schriftelijke huurovereenkomst voldaan aan de 90%-norm (voor bepaalde branches en sectoren aan de 70%-norm, zie § 5.8.1) die geldt voor toepassing van de optie belaste verhuur122; en
  • 2.Partijen hebben gedurende de hele periode gehandeld alsof rechtsgeldig is gekozen voor belaste verhuur. Dat wil zeggen dat btw is berekend en op de factuur is vermeld en dat partijen daarmee de gevolgen aanvaarden die wet- en regelgeving verbindt aan de optie voor belaste verhuur. De instemming van partijen moet blijken uit de feiten en omstandigheden.

Deze goedkeuring kan ook toepassing vinden als in de schriftelijke huurovereenkomst niet is voldaan aan de formele voorwaarden voor toepassing van de optie belaste verhuur die worden genoemd in artikel 6a, tweede lid, van de uitvoeringsbeschikking. Het formele gebrek dient te worden hersteld binnen een redelijke termijn nadat partijen hiervan op de hoogte zijn.

Documenten en publicaties

  • Besluit ‘Omzetbelasting. Onroerende zaken (Besluit onroerende zaken omzetbelasting), 12 december 2023, nr. 2023-26908. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.