Nieuws

BTW: Vastgoedbesluit 2023; Klinkerbestrating

Geplaatst: 16 december 2023
Kenmerk: 2023.51931

BTW: Vastgoedbesluit 2023; Klinkerbestrating

In dit nieuwsbericht informeren wij u klinkerbestrating en het besluit ‘Omzetbelasting. Onroerende zaken (Besluit onroerende zaken omzetbelasting), 12 december 2023, nr. 2023-26908. Het besluit geldt met ingang van 1 januari 2024. 

De levering van een btw-bouwterrein door een btw-ondernemer is van rechtswege belast met btw. De verkrijging van de juridische eigendom van het btw-bouwterrein is in principe vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting op grond van de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting. Onder voorwaarden kan de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting vervallen c.q. geldt de strafheffing overdrachtsbelasting. 

Wanneer is grond onbebouwd en wanneer is grond niet bebouwd? In de praktijk ontstaan vragen bij grond die is verhard met klinkers, tegels en stelconplaten. Wanneer heeft bestrating tot gevolg dat een terrein voor de heffing van btw kwalificeert als bebouwd? 

De Staatssecretaris van Financiën in onderdeel 3.2.1. 'Begrip 'gebouw' een standpunt in. Klinkerbestrating die onderdeel uitmaakt van een geheel waarbij bijvoorbeeld de toplaag is afgegraven en dat verder bestaat uit drainage en terreinverlichting, kwalificeert als een gebouw. Ook klinkerbestrating met een fundering die in asfalt is ingelegd is een gebouw. Als sprake is van een terrein met klinkers die geen onderdeel uitmaken van een geheel en die eenvoudig zijn te verwijderen, is geen sprake van een gebouw. Dit geldt ook voor een terrein dat is voorzien van stelconplaten.

Documenten en publicaties

  • Besluit ‘Omzetbelasting. Onroerende zaken (Besluit onroerende zaken omzetbelasting), 12 december 2023, nr. 2023-26908. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.