Nieuws

VPB: Besluit inzake jaarwinst

Geplaatst: 16 februari 2023
Kenmerk: 2023.48897

VPB: Besluit inzake jaarwinst

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het Besluit ‘Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting. Jaarwinst’, van 25 januari 2023, nr. 2022-11246.

In de Staatscourant van 9 februari 2023, nr. 4100 is het Besluit ‘Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting. Jaarwinst’ gepubliceerd. In het besluit heeft de Staatssecretaris van Financiën enkele standpunten ingenomen over het bepalen van de jaarwinst.

In het Besluit is een standpunt ingenomen over CO2-emissierechten. Volgens onderdeel 2 van het Besluit zijn CO2-emissierechten aan te merken als voorraad. De voorraad moet jaarlijks worden gewaardeerd op kostprijs of lagere marktwaarde. In onderdeel 3 van het Besluit worden de eisen beschreven waaraan moet zijn voldaan om een voorziening te vormen. Denk hierbij aan loondoorbetalingen, transitievergoeding, jubileumgratificaties, asbestdaken, groot onderhoud en bodemsanering. In onderdeel 3.4. van het Besluit wordt de mogelijkheid beschreven om kosten in te halen.

In onderdeel 4.2. en onderdeel 4.7.  van het Besluit wordt een toelichting gegeven op de afschrijving van onroerende zaken. In artikel 8, lid 1 Wet op de vennootschapsbelasting 1969 juncto 3.30a Wet IB 2001 zijn regels opgenomen over de afschrijving van onroerende zaken.

Gemeentelijke praktijk

Gemeenten worden sinds 1 januari 2016 in de heffing van vennootschapsbelasting betrokken voor het overheidsbedrijf. Onder voorwaarden kunnen voorzieningen en afschrijvingen in mindering worden gebracht op de jaarwinst.

Documenten en publicaties

  • Besluit ‘Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting. Jaarwinst’, van 25 januari 2023, nr. 2022-11246. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.