Nieuws

LB: Grensarbeiders: Verslag vaste commissie voor Financiën en vaste commissie voor Sociale Zaken en werkgelegenheid

Geplaatst: 16 februari 2023
Kenmerk: 2023.48892

LB: Grensarbeiders: Verslag vaste commissie voor Financiën en vaste commissie voor Sociale Zaken en werkgelegenheid

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de laatste ontwikkelingen inzake grenswerkers, sociale zekerheid en belastingheffing. De vaste commissie voor Financiën en de vaste commissie voor Sociale Zaken en werkgelegenheid hebben op 15 februari 2023 gesproken over grenseffecten van fiscale regelingen.

Uitgangspunt

Grensarbeiders hebben voor wat betreft de heffing van belasting en de toepassing van sociale zekerheid te maken met het land waar de grensarbeider woont en het land waar(voor) de grensarbeider werkt. De belastingheffing van grensarbeiders wordt geregeld in verdragen die de landen met elkaar sluiten. In deze verdragen wordt bepaald welk land over het inkomen belasting mag heffen. Ook de toepassing van de regelgeving inzake de sociale zekerheid wordt in verdragen geregeld. Op dit moment bestaat onduidelijkheid over de heffing van belasting met betrekking tot thuiswerkdagen. Voorts kan de regelgeving inzake de sociale zekerheid het thuiswerken door grensarbeiders belemmeren.

Sociale Zekerheid

Grenswerkers kunnen vanaf 1 juli 2023 nog maar een kwart van de werktijd thuiswerken. Vanaf 1 juli 2023 eindigen de afspraken die de EU-landen met elkaar hebben gemaakt.

Vanaf 1 juli 2023 vervalt het recht op sociale zekerheid in het land van de werkgever als meer dan 25% van de werktijd wordt thuisgewerkt. Het Kabinet is op dit moment met andere EU-landen in overleg om het percentage van 25% naar 50% te verhogen zodat grensarbeiders de helft van de werktijd thuis kunnen werken. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid probeert op korte termijn meer duidelijkheid te geven.

Een noodregeling uit de coronatijd die ervoor zorgt dat grenswerkers nu nog thuis kunnen werken zonder gevolgen voor hun sociale zekerheid, loopt eind juni af. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt al langer in EU-verband aan een blijvende oplossing. Ook de Staatssecretaris van Financiën probeert met Europese collega's de fiscale regels voor grenswerkers te verbeteren.

Voor meer informatie. Klik hier

Belastingen 

Met betrekking tot de heffing van belastingen speelt een verschil in uitleg van een bepaling uit het belastingverdrag dat Nederland en Duitsland hebben gesloten. Het verschil in interpretatie betreft de thuiswerkdagen. Volgens de Nederlandse Belastingdienst zijn de thuiswerkdagen in Nederland belast. Volgens de Duitse Belastingdienst zijn de thuiswerkdagen in Duitsland belast.  

In het artikel 18 van het belastingverdrag is bepaald: 
“Salarissen, lonen en andere soortgelijke beloningen, betaald door een verdragsluitende staat, deelstaat of een staatkundig onderdeel of een plaatselijk publiekrechtelijk lichaam van een verdragsluitende staat of deelstaat, aan een natuurlijke persoon ter zake van diensten verleend aan die staat, deelstaat of dat staatkundig onderdeel of plaatselijk publiekrechtelijk lichaam daarvan, zijn slechts in die staat belastbaar. Deze salarissen, lonen en andere soortgelijke beloningen zijn echter slechts in de andere verdragsluitende staat belastbaar, indien de diensten in die staat worden verleend en de natuurlijke persoon een inwoner is van die staat die: a) onderdaan is van die staat; of b) niet uitsluitend voor het verlenen van de diensten inwoner van die staat werd.” Voor raadplegen belastingverdrag. Klik hier

Volgens de hoofdregel van het belastingverdrag dat Nederland en Duitsland hebben gesloten wordt het salaris van een medewerker van de gemeente belast in het land waar de gemeente is gevestigd. Het salaris dat een Nederlandse gemeente betaalt wordt volgens de hoofdregel in Nederland belast. De Duitse Belastingdienst neemt het standpunt in dat met betrekking tot thuiswerkdagen niet de hoofdregel maar de uitzondering op de hoofdregel geldt. Dit betekent dat salaris van een ambtenaar die in dienst is bij een Nederlandse gemeente dat wordt verdiend in Duitsland (thuiswerkdagen) in Duitsland is belast als deze ambtenaar de Duitse nationaliteit heeft of in Duitsland woont. De goedkeuring voor grensarbeiders tijdens corona-tijd, dat thuiswerkdagen als ‘kantoordagen’ worden gezien geldt niet meer vanaf 1 juli 2022. 

Gemeentelijke praktijk 

De Belastingdienst benadrukt dat voor de Nederlandse gemeente de uitleg van de Nederlandse Belastingdienst moeten toepassen. De gemeente moet volgens de Nederlandse Belastingdienst Nederlandse loonbelasting inhouden. De Duitse Belastingdienst zal Duitse belasting heffen over werkdagen dat in Duitsland vanuit huis is gewerkt.  

De Nederlandse Belastingdienst kan in overleg treden met de Duitse Belastingdienst nadat de medewerker bij de Duitse Belastingdienst een verzoek heeft ingediend voor een zogenoemde overlegprocedure. Klik hier

Documenten en publicaties

  • Stenogram. Verslag van een commissiedebat Tweede Kamer d.d. 15 februari 2023. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.