Nieuws

LB: Forum Salaris: Stuur losse correctieberichten over 2022 niet te vroeg in

Geplaatst: 23 januari 2023
Kenmerk: 2023.48412

LB: Forum Salaris: Stuur losse correctieberichten over 2022 niet te vroeg in

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het insturen van correctieberichten.

De Belastingdienst waarschuwt werkgevers om geen losse correctieberichten over 2022 in te sturen vóór 1 februari 2023. Als een werkgever dit wel doet kan dit tot verwerkingsproblemen bij de Belastingdienst leiden, met als gevolg mogelijk onterechte naheffingen en/of terugbetalingen. De
Belastingdienst bericht hierover:

Verstuur een los correctiebericht over 2022 pas vanaf 1 februari 2023. Als u de correctie eerder verstuurt, kan dit leiden tot verwerkingsproblemen bij de Belastingdienst. Dit kan onterechte naheffingen of terugbetalingen als gevolg hebben.

Als u over het laatste aangiftetijdvak 2022 nog aangifte loonheffingen moet doen, verstuur dan pas een los correctiebericht over 2022 als de uiterste aangiftetermijn van het laatste tijdvak is verstreken.

Corrigeren tot 1 februari 2023

Als u in januari een aangifte over 2022 wilt corrigeren, stuur dan een correctiebericht mee bij de aangifte van december 2022. Dit kan tot 1 februari 2023.

Wilt u in januari de aangifte van december corrigeren? Verstuur dan een nieuwe of aanvullende aangifte. Dit doet u niet met een correctiebericht, omdat de uiterste aangiftetermijn nog niet is verstreken.

Toch een losse correctie verstuurd?

Als u in januari toch een losse correctie hebt verstuurd, dan herstelt u dit door de correctie alsnog mee te sturen met de aangifte van december 2022.

Indienen losse correctieberichten

Vanaf 1 februari kunt u de loonaangiften van het vorige kalenderjaar corrigeren via losse correctieberichten. Wilt u meerdere tijdvakken corrigeren, dan heeft het de voorkeur om alle correcties in 1 los correctiebericht te verwerken. U ontvangt dan 1 bericht van de Belastingdienst waarin alle tijdvakken verwerkt zijn.

Let op

U kunt alleen een correctiebericht insturen als u eerder een aangifte over het tijdvak hebt ingediend.

Meer informatie over het indienen van losse correcties leest u in paragraaf 14.2.4 Handboek Loonheffingen.

Documenten en publicaties 

  • Bericht Forum Salaris Belastingdienst. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.