Nieuws

BTW: Bouwterrein: Klinkerbestrating is gebouw en geen btw-bouwterrein

Geplaatst: 23 januari 2023
Kenmerk: 2023.48407

BTW: Bouwterrein: Klinkerbestrating is gebouw en geen btw-bouwterrein

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Gelderland van 11 januari 2023, nr. ARN 21/4687, dat een terrein met klinkerbestrating voor de heffing van btw geen btw-bouwterrein maar een gebouw betreft.

Op dit moment bestaat onduidelijkheid over de btw en overdrachtsbelastingaspecten van de levering van grond met bestrating. Moet een terrein met bestrating voor de heffing van btw worden gekwalificeerd als grond die is bebouwd of is sprake van onbebouwde grond omdat de bestrating eenvoudig en snel kan worden verwijderd. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat bestrating zoals klinkers, stoeptegels en asfalt eenvoudig en zonder veel kosten kunnen worden verwijderd zodat sprake is van onbebouwde grond die kan kwalificeren als btw-bouwterrein als de onbebouwde grond is bestemd om te worden bebouwd.

Rechtbank Gelderland oordeelt in zijn uitspraak van 11 januari 2023, nr. ARN 21/4687 dat de levering van een met oud met klinkers bestraat parkeerterrein voor de heffing van btw kwalificeert als de levering van een gedeelte van een gebouw. Het parkeerterrein is meer dan twee jaar geleden in gebruik genomen en betreft een oude onroerende zaak. 

Tegen de uitspraak van de rechtbank is hoger beroep ingesteld. 

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Rechtbank Gelderland d.d. 11 januari 2023, nr. ARN 21/4687. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.