Nieuws

LB: Belastingdienst: Forum Salaris Nieuwsbrief / Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl)

Geplaatst: 17 februari 2023
Kenmerk: 2023.48936

LB: Belastingdienst: Forum Salaris Nieuwsbrief / Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl)

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de nieuwsbrief Forum Salaris Nieuwsbrief Periode 9 - 15 februari 2023 van de Belastingdienst.

Beste salarisprofessional,

Beloont de werkgever zijn werknemers voor een deel in aandelenoptierechten in plaats van salaris? Vanaf 2023 heeft een werknemer de keuze tussen 2 heffingsmomenten. Hij kan belasting betalen als hij de rechten omzet in aandelen, of op het moment dat de aandelen verhandelbaar zijn.

Er staat een nieuwe versie van het Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) op de internetsite van de Rijksoverheid. Vanaf 1 januari 2023 zijn de bedragen en jaartallen van het LIV geactualiseerd. Ook zijn 3 vragen toegevoegd over recente wijzigingen in het LIV.

“Valt een bijdrage van de werkgever aan een lustrumweekend van de personeelsvereniging onder de fondsenvrijstelling?”, vraagt een collega-salarisprofessional. Helpt u haar met een antwoord op deze vraag?

Een werknemer gaat met pensioen. Het afscheidsfeest vindt plaats op een externe locatie en ook zijn (schoon)familie is uitgenodigd. Een vakgenoot vraagt in het kader van de WKR-regeling: “Reken je het aandeel van de (schoon)familie tot het loon van de werknemer?” De redactie geeft antwoord.

In de peiling vroegen we u welke stelling juist is als een werknemer geen burgerservicenummer (bsn) kan verstrekken. Van de 484 salarisprofessionals gaf 39% het juiste antwoord: U moet een personeelsnummer in de aangifte vermelden als u geen bsn hebt.

Doet u mee aan de nieuwe peiling? Yu heeft een schriftelijke arbeidsovereenkomst (geen oproep) voor 1 jaar, die van rechtswege is overgegaan naar onbepaalde tijd. Bo heeft een oproepovereenkomst en is 20 jaar. Ze werkt in januari 35 uur en krijgt dit ook betaald. Geldt de hoge of lage AWf-premie voor Yu en Bo? Vink het juiste antwoord aan.

Documenten en publicaties 

  • Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 1 januari 2023 - (versie10 februari 2023). Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.