Nieuws

Dividendbelasting: Vrijstelling dividendbelasting gemeenten

Geplaatst: 14 oktober 2023
Kenmerk: 2023.51170

Dividendbelasting: Vrijstelling dividendbelasting gemeenten

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de invoering van een vrijstelling dividendbelasting die met ingang van 1 januari 2024 in werking treedt. Vanaf 1 januari 2024 kunnen gemeenten belastingvrij dividend ontvangen zonder dat dividendbelasting wordt ingehouden. Wel moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Samenvatting  

De werkzaamheden van gemeenten zijn niet of beperkt belast met Vennootschapsbelasting. Ontvangt de gemeente dividend van een deelneming dan wordt 15% dividendbelasting ingehouden. Deze situatie doet zich voor als de gemeenten een aandelenbelang heeft in bijvoorbeeld een elektriciteitsbedrijf of waterleidingmaatschappij. De ingehouden dividendbelasting kan de gemeente terugvragen bij de Belastingdienst. Deze werkwijze is ondoelmatig en een administratieve last voor de gemeente en de vennootschap die dividend uitkeert. Ook ontstaat een liquiditeitsnadeel.

De wetgever was bekend met deze aspecten. Het Kabinet wilde de dividendbelasting afschaffen. Een oplossing was daarom niet noodzakelijk zodat een specifieke vrijstelling niet werd opgenomen in de Dividendbelasting. Omdat de dividendbelasting niet is afgeschaft gaat vanaf 1 januari 2024 een vrijstelling gelden.
De vrijstelling geldt alleen als de gemeente een zogenoemde kwalificatiebeschikking verstrekt. Deze beschikking bevestigt dat een dividenduitkering geen betrekking heeft op werkzaamheden van de gemeente die zijn belast met Vennootschapsbelasting. De kwalificatiebeschikking kan (digitaal) worden aangevraagd bij de Belastingdienst en geldt in principe van vier jaar. Naast de inhoudingsvrijstelling blijft ook de oude teruggaafregeling van dividendbelasting bestaan.

Verdiepend 

Vanaf 1 januari 2024 geldt de inhoudingsvrijstelling dividendbelasting voor opbrengsten die worden ontvangen door niet aan de heffing van vennootschapsbelasting onderworpen rechtspersonen (gemeenten) of daarmee vergelijkbare buitenlandse lichamen (artikel 4a Wet DB 1965). Tot 1 januari 2024 kan alleen achteraf om teruggaaf van dividendbelasting worden gevraagd (artikel 10 Wet DB 1965).

Kwalificatiebeschikking

Voor toepassing van de vrijstelling dividendbelasting moet de gemeente beschikken over een zogenoemde kwalificatiebeschikking. In deze kwalificatiebeschikking verklaart de belastinginspecteur namens de Belastingdienst dat de gemeente voldoet aan de voorwaarden die gelden voor toepassing van de vrijstelling. Waarschijnlijk kan een kwalificatiebeschikking uitsluitend langs digitale weg bij de Belastingdienst worden aangevraagd. Deze beschikking geldt voor een tijdvak van vier jaar, maar kan tussentijds worden ingetrokken als de gemeente niet langer aan de gestelde eisen voldoet. De gemeente moet de Belastingdienst informeren als de gemeente weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de gemeente niet meer voldoet aan de voorwaarden voor toepassing van de vrijstelling dividendbelasting.

Administratieve voorwaarden

De vennootschap c.q. rechtspersoon die het dividend uitkeert moet op het tijdstip waarop het dividend wordt uitgekeerd over een kopie van de kwalificatiebeschikking beschikken om de inhoudingsvrijstelling te mogen toepassen. De vennootschap c.q. rechtspersoon moet bij de aangifte dividendbelasting een overzicht meesturen met de NAW-gegevens van de gemeenten die het dividend belastingvrij hebben ontvangen.

Keuzemogelijkheid

De bestaande teruggaafregeling blijft gewoon van kracht zodat de gemeente en de vennootschap c.q. rechtspersoon een keuze hebben. Het verzoek om teruggaaf van ingehouden dividendbelasting kan digitaal bij de Belastingdienst worden ingediend.

Gemeentelijke praktijk 

Heeft u inzicht in de dividendontvangsten van uw gemeente? 

Documenten en publicaties

  • Inwerkingtreding vrijstelling dividendbelasting, Staatsblad 2023 nr. 322. Klik hier
  • Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 8 maart 2023, nr. 2023-0000041027, tot wijziging van de Regeling elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst. Klik hier
  • Verzoek kwalificatie beschikking dividendbelasting. Klik hier 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.