Nieuws

BTW: Toelichting Belastingdienst btw-aangifte; versie 2023

Geplaatst: 25 juli 2023
Kenmerk: 2023.50071

BTW: Toelichting Belastingdienst btw-aangifte; versie 2023

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de toelichting van de Belastingdienst op de btw-aangifte.

Iedere gemeente moet periodiek een btw-aangifte indienen. Transacties met het buitenland en de toepassing van de btw-verleggingsregel maken de btw-aangifte ingewikkeld. De Belastingdienst publiceert ieder jaar een uitgebreide toelichting. In de brochure treft u algemene informatie over de btw-aangifte aan. In de brochure wordt iedere post van de btw-aangifte toegelicht. 

Post 1e: Een belangrijke post voor gemeente is post 1e. Hier geeft de gemeente aan welke goederen en diensten met toepassing van de btw-verleggingsregel door de gemeente zijn geleverd. Denk aan de levering van metaal, glas, oud papier, elektronica en kabels, kleding, frietvet en andere grondstoffen waarvoor de gemeente geld ontvangt van de koper c.q. de afnemer. 

Post 2a: De verschuldigde btw is naar de gemeente verlegd. De gemeente moet de verschuldigde btw voldoen. Denk aan de aankoop van mobiele telefoons, laptops en tablets. 

Post 4a: Aankoop uit landen van buiten de EU. Het Verenigd Koninkrijk c.q. Engeland maakt geen onderdeel meer uit van de EU. Aankopen uit het Verenigd Koninkrijk moeten in post 4a worden verantwoord.  

Post 4b: Aankoop uit landen binnen de EU.  

Een aandachtspunt zijn werkzaamheden door ondernemers uit andere EU-lidstaten aan onroerende zaken zoals de werkzaamheden aan een kunstgrasveld op een sportpark. In de toelichting wordt letterlijk vermeld: "4b Leveringen/diensten uit landen binnen de EU Vul deze vraag in de volgende situaties in: – U hebt goederen gekocht van ondernemers uit andere EU-landen en die goederen zijn naar Nederland vervoerd. Dit heet een intracommunautaire verwerving. U moet dan in Nederland btw aangeven. Uw leverancier heeft geen buitenlandse btw in rekening gebracht. – U hebt diensten afgenomen van een ondernemer uit een ander EU-land, die de btw naar u heeft verlegd. U moet dan in Nederland btw aangeven. Dit geldt niet voor diensten aan onroerende zaken. Die vult u in bij rubriek 2a". 

Omzet die is vrijgesteld van de heffing van btw hoeft de gemeente niet te verantwoorden op de btw-aangifte. Denk hierbij aan de volgende activiteiten. De gemeente verhuurt een gebouw of ruimte vrijgesteld van de heffing van btw. De gemeente geeft gelegenheid tot sportbeoefening op gemeentelijke sportparken. De gemeente exploiteert een gemeentelijke begraafplaats.  

Documenten en publicaties 

  • Toelichting Belastingdienst op btw-aangifte 2023. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.