Nieuws

BCF: BTW: Inzamelen oude matrassen en financiële bijdragen Stichting Matras Recycling Nederland

Geplaatst: 25 juli 2023
Kenmerk: 2023.49651

BCF: BTW: Inzamelen oude matrassen en financiële bijdragen Stichting Matras Recycling Nederland

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de verschuldigdheid van btw inzake de vergoeding voor de inzameling van matrassen. Gemeenten zamelen oude en gebruikte matrassen in en ontvangen een vergoeding van Stichting Matras Recycling Nederland om een deel van de inzamelingskosten en de kosten van verwerking te verzorgen. Volgens de Belastingdienst is de vergoeding belast met btw.

Achtergrond

Vijf matrasfabrikanten (IKEA, Beter Bed, Auping, Swiss Sense en Hilding Anders) hebben de Stichting Matras Recycling Nederland (hierna ook: MRN) opgericht om de matrassenindustrie volledig circulair te maken. Dat wil zeggen dat de sector zorgt voor recycling van de gebruikte oude matrassen. De matrasfabrikanten betalen een financiële bijdrage aan Stichting Matras Recycling Nederland. De afspraken zijn vastgelegd in de overeenkomst inzake de afvalbeheerbijdrage voor de recycling van matrassen van 1 november 2021 tot en met 31 oktober 2028.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft de overeenkomst algemeen verbindend verklaard voor de sector. Dit betekent dat alle producenten en/of importeurs die matrassen leveren een afvalbeheerbijdrage aan Stichting Matras Recycling Nederland moeten betalen. De verplichting om een afvalbeheerbijdrage te betalen geldt alleen voor de producenten en/of importeurs die meer dan 200 matrassen in Nederland verkopen en leveren.

Gemeenten en retailers ontvangen van de stichting jaarlijks een vergoeding voor ingezamelde matrassen. De gemeente ontvangt in het jaar 2022 een vergoeding voor het afzonderlijk inzamelen van matrassen die 15% bedraagt van de kosten van de huur van een matrascontainer, transport naar het recyclebedrijf en de verwerkingskosten die het recyclingbedrijf in rekening brengt. De vergoeding wordt vanaf 2023 verhoogd naar 60%. Volgens de Belastingdienst is de vergoeding die de gemeenten van Stichting Matras Recycling ontvangen belast met btw.

Voor lezen volledige artikel met uitwerking fiscale aspecten. Klik hier

Documenten en publicaties 

  • Kennisgeving van het algemeen verbindend verklaren van de overeenkomst inzake de afvalbeheerbijdrage voor Matrassen, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 17 december 2021. Klik hier
  • Bericht NVRD: Producentenverantwoordelijkheid matrassen, 13 juli 2021. Klik hier 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.