Nieuws

BTW: Sport: Openluchtzwembad: toepassing btw-sportvrijstelling

Geplaatst: 23 februari 2023
Kenmerk: 2023.49028

BTW: Sport: Openluchtzwembad: toepassing btw-sportvrijstelling

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Noord-Holland van 28 oktober 2022, nr. AWB 20/5456, inzake de exploitatie van een openluchtzwembad en de toepassing van de btw-sportvrijstelling.

Op 10 februari 2023 is de uitspraak van Rechtbank Noord-Holland van 28 oktober 2022, nr. 20/5456, gepubliceerd inzake de toepassing van de btw-sportvrijstelling en de exploitatie van een openluchtzwembad. 

Uitgangspunten 

Een stichting exploiteert een openluchtzwembad met een oppervlakte van 7.900 m2. Het zwembad heeft twee grote baden waaronder één wedstrijdbad en één kleuterbad. Het openluchtzwembad beschikt ook over een zonneweide. In en rond het water en op de zonneweide staan meerdere speelattributen, zoals een glijbaan en een klimtoestel. Verder beschikt het openluchtzwembad over een kleed- en douchegelegenheid en een kiosk met terras waar koffie, thee en diverse snacks worden verkocht. De opening van het complex is seizoensgebonden, elk jaar ongeveer vanaf april tot en met september. Het is in die periode bijna elke dag geopend. De omzet van de stichting c.q. de exploitant bestaat uit opbrengsten van de kiosk, sponsoring, toegangsgelden en subsidies. Het complex wordt jaarlijks bezocht door ongeveer 20.000 bezoekers. Het openluchtzwembad wordt gebruikt voor de volgende activiteiten: recreatief (“vrij”) zwemmen, banenzwemmen, lessen zoals bootcamp, aquafit en dergelijke, zwemlessen, schoolzwemmen en diverse evenementen.

Geschil en belang

In geschil is de vraag of de dienstverlening van de stichting het geven van gelegenheid tot sportbeoefening betreft die is vrijgesteld van de heffing van omzetbelasting c.q. btw of dat sprake is van het geven van de gelegenheid tot dagrecreatie. Mocht de dienstverlening zijn vrijgesteld van de heffing van btw op grond van de btw-sportvrijstelling dan heeft de stichting geen recht op aftrek c.q. teruggaaf van btw op de kosten via de btw-aangifte. De stichting heeft maar beperkt recht op een financiële bijdrage inzake de BOSA.

Het geven van gelegenheid tot dagrecreatie is belast met 9% btw. Als de stichting de gelegenheid geeft tot dagrecreatie dan is de dienstverlening belast met 9% btw maar dan heeft de stichting ook recht op aftrek van btw op de kosten van exploitatie.

Oordeel Rechtbank Noord-Holland   

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het geven van gelegenheid tot recreatief zwemmen geen sport betreft. De prestaties bestaande uit het verlenen van toegang voor bootcamp, banenzwemmen, aquafit, zwemlessen A/B/C en schoolzwemmen worden als btw-vrijgestelde prestaties aangemerkt. Gezien de brieven van partijen gaat de rechtbank ervan uit dat 9,5% van de entreegelden alleen betrekking heeft op sportactiviteiten, zodat 9,5% van die inkomsten vrijgesteld is, en 90,5% van de entreegelden alleen betrekking heeft op recreatief zwemmen, zodat 90,5% van de inkomsten belast is. De stichting kan de btw op de kosten voor 90,5% in aftrek nemen op de btw-aangifte. 

Zoals wij hebben begrepen heeft de Belastingdienst hoger beroep ingesteld. 

Documenten en publicaties 

  • Uitspraak Rechtbank Noord-Holland d.d. 28 oktober 2022, nr. AWB 20/5456. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.