Nieuws

BTW: OVB: Tender btw-bouwterrein

Geplaatst: 24 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50629

BTW: OVB: Tender btw-bouwterrein

In dit themabericht informeren wij u over de btw-aspecten en overdrachtsbelastingaspecten van het tenderen van btw-bouwterreinen.

Na het arrest van de Hoge Raad in de zaak van de gemeente Didam hebben veel gemeenten besloten om btw-bouwterreinen te tenderen. Gemeenten bieden een btw-bouwterrein te koop aan en geven daarbij richtinggevende kaders aan bijvoorbeeld de omvang van de aantallen te bouwen sociale huurwoningen. De ontwikkelaar legt het openbaar gebied aan op het te ontwikkelen terrein. Soms betaalt de gemeente een kostprijsdekkende vergoeding voor het openbaar gebied en een andere keer draagt de ontwikkelaar het toekomstig openbaar gebied voor € 1 over aan de gemeente. Neemt de gemeente ook nog delen van de toekomstige bebouwing van de ontwikkelaar dan gaan complexe fiscale zaken spelen. 

In dit themabericht maken wij voor u een overzicht van enkele relevante fiscale aspecten.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.