Nieuws

BTW: BCF: Spiegelcorrecties: geen recht op vergoeding van rente

Geplaatst: 10 juni 2023
Kenmerk: 2023.49876

BTW: BCF: Spiegelcorrecties: geen recht op vergoeding van rente

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van de Hoge Raad van 9 juni 2023, nr. 20/03879 inzake spiegelcorrecties.

Feiten

Een gemeente heeft ter zake van het tijdvak 2012 tot en met 2015 suppletieaangiften omzetbelasting ingediend. De gemeente heeft ten onrechte btw op de btw-aangifte in aftrek genomen. De gemeente had de btw moeten compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente heeft de Belastingdienst ter zake geïnformeerd via zogenoemde btw-suppletieaangiften. De Belastingdienst heeft de ten onrechte in aftrek genomen btw via naheffingsaanslagen nageven met belastingrente. De gemeente heeft de btw grotendeels vergoed gekregen uit het BTW-compensatiefonds. De gemeente lijdt renteschade. De gemeente moet belastingrente betalen maar krijgt geen belastingrente vergoed.

Standpunten gemeente

De gemeente betoogd dat de renteneutraliteit bij spiegelcorrecties wordt doorbroken. De gemeente wordt dubbel gestraft omdat boetes en belastingrente is verschuldigd. Het Rijk lijdt geen rentenadeel. Het Rijk heeft per saldo de beschikking gehad over het geld. Vanwege de behandeltijd van de suppletieaangiften moet de verschuldigde belastingrente worden beperkt.

Arrest Hoge Raad 


Documenten en publicaties

  • Arrest Hoge Raad d.d. 9 juni 2023, nr. 20/03879. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.