Nieuws

Belastingdienst: Besluit Fiscaal Bestuursrecht

Geplaatst: 22 november 2023
Kenmerk: 2023.51525

Belastingdienst: Besluit Fiscaal Bestuursrecht

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het Besluit Fiscaal Bestuursrecht van 21 november 2023, nr. 2023-24452. In het Besluit Bestuursrecht zijn belangrijke regels opgenomen over de relatie met de Belastingdienst en de rechten van belastingplichtigen. Het Besluit bevat ook belangrijke zaken voor gemeenten. 

Beleidsregels en Kamervragen

In punt 2 van het Besluit beschrijft de Staatssecretaris de effecten van beleidsregels. De Belastingdienst is gebonden aan beleidsregels. In punt 2.6. van het Besluit wordt aangegeven dat de Belastingdienst in verband met de ontwikkeling van beleid periodiek overleg heeft met vertegenwoordigers van de belastingadviespraktijk. Ook Kamervragen kunnen aanleiding zijn voor het vaststellen van nieuwe beleidsregels. Kamervragen hebben dus wel degelijk effect! 

Vooroverleg

Gemeenten kunnen bij de Belastingdienst een verzoek indienen om de fiscale aspecten van een casus af te stemmen met de Belastingdienst. Dit vooroverleg kan betrekking hebben op een bestaande situatie maar kan ook betrekking hebben op een nieuwe investering. In het verzoek om vooroverleg moet de casus zijn beschreven. Daarnaast moet de gemeente een helder standpunt, een heldere zienswijze of conclusie over de fiscale aspecten van de feiten bevatten. Bij fiscale grensverkenning kan de Belastingdienst het overleg beëindigen. Van fiscale grensverkenning is sprake als de feiten steeds worden bijgesteld om uiteindelijk een akkoord van de Belastingdienst te krijgen.

Bewaarplicht

In verband met de belastingheffing moet de gemeente op grond van de wet gegevens bewaren. Met de Belastingdienst kunnen afspraken worden gemaakt welke gegevens tot de gemeentelijke administratie behoren en tot welk detailniveau deze gegevens gedurende de wettelijke bewaartermijn moeten worden bewaard. Gemeenten hebben belang om praktische afspraken te maken over gegevens die bewaard moeten worden. Het bewaren van gegevens kost tijd en budget.

Ambtshalve teruggaaf van btw

De Belastingdienst betaalt onder voorwaarden ook btw terug aan de gemeente als de gemeente daarop recht heeft maar de wettelijke bezwaartermijnen zijn verstreken. De gemeente heeft bijvoorbeeld geen btw op kosten in aftrek genomen op de btw-aangifte terwijl daar wel recht op bestaat. De Belastingdienst betaalt geen btw terug als het recht op aftrek van btw via de btw-aangifte is ontstaan vanwege nieuw beleid of nieuwe jurisprudentie. Heeft de gemeente de rechten veilig gesteld dan betaalt de Belastingdienst de btw wel terug. Voor het recht op teruggaaf van btw die onterecht niet is gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds gelden de specifieke regels van artikel 9, lid 5 van de Wet op het BTW-compensatiefonds.

Vaststellingsovereenkomst

In een vaststellingsovereenkomst maken de gemeente en de Belastingdienst een bindende afspraak over een fiscale kwestie. Vaak wordt de vaststellingsovereenkomst gebruikt als een bindende regeling om een bestaand geschil over belastingheffing op te lossen of een geschil te voorkomen. De gemeente en de Belastingdienst zijn gebonden aan wat in de overeenkomst is vastgesteld. In de vaststellingsovereenkomst zal normaal gesproken nadrukkelijk staan dat de gemeente geen gebruik maakt van het recht van bezwaar en/of beroep of dat de gemeente een bezwaar- of een beroepschrift intrekt.

Coulancerentevergoeding

Als de Belastingdienst langer dan gebruikelijk heeft gedaan over een verzoek om teruggaaf van belasting dan kan coulancerente worden vergoed over de periode van de aan de Belastingdienst te wijten vertraging. Heeft de Belastingdienst buiten de schuld van de belastingplichtige c.q. gemeente te lang gedaan over het opleggen van een naheffingsaanslag dan moet de verschuldigde belastingrente worden gematigd. Van belang is dan wel dat de gemeente c.q. belastingplichtige geen verwijt kan worden gemaakt. 

Documenten en publicaties 

  • Besluit Fiscaal Bestuursrecht van 21 november 2023, nr. 2023-24452. Klik hier
  • Wijziging van het Besluit Fiscaal Bestuursrecht 21 december 2023, nr. 2023-26707. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.