Nieuws

BCF: BCF-aspecten van specifieke (SPUK) en decentrale uitkeringen

Geplaatst: 27 september 2023
Kenmerk: 2023.48251

BCF: BCF-aspecten van specifieke (SPUK) en decentrale uitkeringen

In dit nieuwsbericht informeren wij u over enige aandachtspunten inzake aan gemeenten verstrekte specifieke uitkeringen (SPUK) en decentrale uitkeringen.

Gemeenten ontvangen voor steeds meer activiteiten en werkzaamheden een specifieke of decentrale uitkering. De uitkering is niet belast met btw maar toch spelen btw-aandachtspunten.

Afstorting in BTW-compensatiefonds

De gemeente ontvangt van het Rijk een specifieke uitkering (SPUK) of decentrale uitkering waarmee werkzaamheden en/of producten van de gemeente kunnen worden betaald. De gemeente maakt kosten met btw voor de werkzaamheden en/of producten die de gemeente met de specifieke of decentrale uitkering bekostigt. De btw die de gemeente betaalt kan de gemeente onder voorwaarden compenseren bij het BTW-compensatiefonds. 

Als btw kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds dan volgt een korting op de SPUK of decentrale uitkering. Bij een aantal regelingen wordt door het ministerie die de SPUK verstrekt ingeschat hoeveel btw de gemeenten naar verwachting gaan compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Dit bedrag aan btw wordt gekort op de SPUK-uitkering. Wordt van een uitkering van € 1.000 een bedrag van € 50 aan btw betaald die kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds dan ontvangt de gemeente een SPUK-uitkering van € 950 en wordt € 50 afgestort in het BTW-compensatiefonds. Wordt dit bedrag aan btw niet gekort op de SPUK-uitkering dan hebben de gemeenten een btw-voordeel. De gemeenten krijgen de btw vergoed via de SPUK en daarnaast kan de btw worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. 

Bij sommige SPUK's wordt de korting in verband met de afstorting van btw in het BTW-compensatiefonds in overleg met de gemeenten bepaald. Het ministerie verstrekt een SPUK van € 1.000 en de korting wordt in overleg met de afzonderlijke gemeenten bepaald. Geeft de gemeente op dat de gemeente € 100 aan btw gaat compenseren bij het BTW-compensatiefonds dan ontvangt de gemeente € 900 en € 100 wordt afgestort in het BTW-compensatiefonds. Gaat de gemeente uiteindelijk maar € 50 aan btw compenseren bij het BTW-compensatiefonds dan verliest de gemeente € 50. Immers de gemeente ontvangt € 900 en € 50 uit het BTW-compensatiefonds. Gaat de gemeente € 130 aan btw compenseren bij het BTW-compensatiefonds dan heeft de gemeente een voordeel van € 30. De gemeente ontvangt € 900 en € 130.

Aandachtspunten voor gemeenten

Voor gemeenten spelen meerdere aandachtspunten.

Gemeenten moeten bij verschillende SPUK's aan het ministerie (dat de uitkering) verstrekt aangeven welk bedrag aan btw men verwacht te gaan compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Wordt een onjuist bedrag doorgegeven c.q. het formulier onjuist ingevuld dan loopt de gemeente het risico budget kwijt te raken. 

De ervaring leert dat gemeenten bij het beantwoorden van vragen van het Ministerie in verband met het af te storten bedrag aan btw in het BTW-compensatiefonds niet altijd het belang onderkennen om het bedrag aan btw zorgvuldig te bepalen en niet automatisch aan te geven dat de gemeente alle btw op de kosten kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds zodat 21% van het budget wordt afgestort. 

Gemeentelijke praktijk

Wij adviseren gemeenten om alle specifieke en decentrale uitkeringen voor wat betreft de btw-aspecten nauwkeurig te bekijken. Wordt u als btw-adviseur betrokken bij het invullen van het formulier inzake de SPUK en het bepalen van btw-bedragen? Heeft u zicht op alle specifieke uitkeringen die uw gemeente ontvangt? 

In de tweede plaats is van belang dat als het ministerie aangeeft dat een bedrag aan btw wordt afgestort in het BTW-compensatiefonds dit bedrag aan btw ook daadwerkelijk wordt afgestort in het BTW-compensatiefonds. Het BTW-compensatiefonds is gemeentelijk budget. Wij nemen aan dat het Rijk de stortingen nauwkeurig registreert en beheert.  

Voor het checken of en welke specifieke uitkeringen uw gemeente ontvangt. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.