Nieuws

VPB: milieu-investeringsaftrek (MIA), de VAMIL en de energie-investeringsaftrek (EIA)

Geplaatst: 03 februari 2022
Kenmerk: 2022.42415

VPB: milieu-investeringsaftrek (MIA), de VAMIL en de energie-investeringsaftrek (EIA)

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de milieu-investeringsaftrek (MIA), de VAMIL en de energie-investeringsaftrek. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de MIA, VAMIL en EIA voor zover die belastingplichtig is voor vennootschapsbelasting.

Milieu-investeringsaftrek MIA

De MIA is een fiscale aftrekpost indien wordt geïnvesteerd in specifieke milieuvriendelijke investeringen. De MIA kan in de aangifte Vpb enkel in aftrek worden gebracht als de investering binnen drie maanden is gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aanvraagprocedure bij de RVO is relatief eenvoudig.

De investering in een bedrijfsmiddel kan bij de RVO worden gemeld als het bedrijfsmiddel is opgenomen op de zogenoemde Milieulijst. Als de MIA wordt toegepast bedraagt de aftrekpost 27%, 36% of zelfs 45% van het investeringsbedrag. De hoogte van de aftrekpost is afhankelijk van de soort investering.

Voorbeelden van bedrijfsmiddelen die staan opgenomen op de Milieulijst 2022 zijn:

  • Waterbesparende voorzieningen en recyclingapparatuur;
  • Elektrische taxi’s, bussen, bakfietsen en bestelauto’s;
  • Waterstof aangedreven personenauto’s, taxi’s, bussen en bestelauto’s;
  • Slimme oplaadpunten voor elektrische voertuigen;
  • Een groen dak, een groene gevel, groene muur of vergroening van een bedrijfsterrein.

Voor raadplegen Milieulijst 2022. Klik hier

Vervroegde afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Veelal komen investeringen die op de Milieulijst staan zowel in aanmerking voor de MIA als de vervroegde afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Met toepassing van de VAMIL wordt tot 75% van de investering afgeschreven op een willekeurig tijdstip.

Voor raadplegen VAMIL. Klik hier

Energie-investeringsaftrek

Naast de MIA bestaat ook de EIA c.q. de energie-investeringsaftrek. Met deze subsidieregeling wil het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met het Ministerie van Financiën een impuls geven aan energiebesparing en duurzame economische groei. De EIA levert hiermee een bijdrage aan de doelstelling uit het Klimaatakkoord. Voor 2022 is er een budget voor de EIA van 149 miljoen euro.

Ook deze fiscale aftrekpost kan alleen worden genoten als de investering in een energiebesparend bedrijfsmiddel binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting worden gemeld bij de RVO. Met EIA kunt u 45,5% van de investeringskosten c.q. investeringsbedrag van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van uw fiscale winst. Deze aftrekpost komt boven op de gebruikelijke afschrijving. Daardoor wordt minder belasting betaald. De investeringen die voor deze faciliteit kwalificeren staan opgenomen op de Energielijst. Hierbij kunt u denken aan warmtepompen, warmteterugwinningssystemen, LED-verlichtingssystemen, zonnepanelen en biomassaketels.

Energie-investeringsaftrek: 4 belangrijke wijzigingen in 2022

Investeringen die gedaan worden, moeten voldoen aan de code omschrijving zoals deze staat op de Energielijst. Deze lijst wordt jaarlijks geactualiseerd en ook voor 2022 zijn nieuwe technieken toegevoegd en zijn de eisen van een aantal technieken aangescherpt. De belangrijkste wijzigingen:

  • De LED verlichting moet voortaan voldoen aan het levensduurcriterium L90 en aan een minimale efficiëntie van 125 lumen per Watt;
  • Cruisecontrol gestuurd door GPS-gegevens is als techniek toegevoegd aan de Energielijst. Dit zorgt namelijk voor een brandstofbesparing bij vrachtvervoer over de weg;
  • Lichtgewicht velgen voor het verminderen van het gewicht van voertuigen in het goederenwegtransport;
  • In tuinbouwkassen: het dubbellaags foliesysteem.

Voor raadplegen Energielijst. Klik hier

Keuze MIA of EIA

Het is niet mogelijk om zowel de MIA als de EIA te claimen voor hetzelfde bedrijfsmiddel. Indien een investering zowel op de Milieulijst als op de Energielijst staat opgenomen dient een keuze te worden gemaakt voor welke regeling dit bedrijfsmiddel wordt aangemeld.

Gemeentelijke praktijk

De faciliteiten kunnen ook interessant zijn voor gemeenten. Wij denken bijvoorbeeld aan de activiteiten van gemeenten inzake het bedrijfsafval

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.