Nieuws

MvF: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat: belangrijkste veranderingen per 1 januari 2023

Geplaatst: 23 december 2022
Kenmerk: 2022.47917

MvF: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat: belangrijkste veranderingen per 1 januari 2023

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een bericht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat: belangrijkste veranderingen per 1 januari 2023.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een overzicht gepubliceerd van wijzigingen die op 1 januari 2023 ingaan, waaronder een prijsplafond voor gas en elektriciteit, aanscherping van de CO2-heffing voor de industrie en versoepeling van de subsidieaanvraag voor isolerende maatregelen voor woningeigenaren. Het ministerie heeft de lijst geactualiseerd met bedrijfsmiddelen waarvan investeringskosten aftrekbaar zijn. 

Het is al langere tijd mogelijk om als ondernemer investeringen in bedrijfsmiddelen die zorgen voor minder CO2-uitstoot af te trekken van de winst en zo de fiscale winst te verlagen. Voorwaarde is dat de bedrijfsmiddelen op de lijst staan waarvoor deze EIA-aftrek kan worden aangevraagd: de energielijst. Op deze lijst staan bijvoorbeeld waterpompen en zonnepanelen. Deze energielijst is voor 2023 uitgebreid en aangepast, en staat vanaf 29 december online op de website van RVO, zie Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers.

Onderwerpen die worden besproken zijn:

  • Prijsplafond voor gas en elektriciteit; 
  • Versoepeling subsidieaanvraag isolerende maatregelen; 
  • Update van lijst met bedrijfsmiddelen waarvan investeringskosten aftrekbaar zijn;
  • Aanscherping CO2-heffing industrie; 
  • Duurzaamheidseisen biomassa; 
  • Wijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2023; 
  • Naamswijziging Agentschap Telecom. 

Documenten en publicaties

  • Nieuwsbericht Ministerie van Economische Zaken en Klimaat: belangrijkste veranderingen per 1 januari 2023, 22 december 2022/14:41: Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.