Nieuws

LB: Voortgangsbrief over (fiscale) status zelfstandige

Geplaatst: 19 december 2022
Kenmerk: 2022.47864

LB: Voortgangsbrief over (fiscale) status zelfstandige

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de voortgangsbrief van 16 december 2022 van de Minister van Sociale Zaken en de Staatssecretaris van Financiën inzake het zzp-dossier c.q. de status van fiscale regelingen voor zelfstandigen.

1. Algemeen

In de voortgangsbrief van 16 december 2022 van de Minister van Sociale Zaken en de Staatssecretaris van Financiën wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over het zzp-dossier. De bewindslieden werken langs ‘drie lijnen’. Met name de invulling van het gezagscriterium is interessant voor de praktijk. Een (extra) zelfstandig criterium voor de aanwezigheid van gezag wordt geïntroduceerd, namelijk ‘inbedding in de organisatie’ als een (extra) zelfstandig criterium voor de aanwezigheid van gezag. Daarnaast wordt gewerkt aan een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst gekoppeld aan een uurtarief. Verder wordt ingezet op het zo snel mogelijk versterken en verbeteren van de handhaving in de aanloop naar het opheffen van het handhavingsmoratorium uiterlijk 1 januari 2025.

2. Maatregelen

De bewindslieden berichten dat het Kabinet ervoor gekozen heeft om langs drie lijnen maatregelen te nemen:

  • Lijn 1: Het maken van een gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen met betrekking tot de fiscaliteit en de sociale zekerheid.
  • Lijn 2: Het geven van meer duidelijkheid over wanneer gewerkt wordt als werknemer dan wel als zelfstandige (verduidelijking gezag en introductie rechtsvermoeden);
  • Lijn 3: Het versterken en verbeteren van toezicht en handhaving op schijnzelfstandigheid en het afschaffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025.

2.1. Lijn 1: Creëren gelijker speelveld
In de brief wordt bericht dat een meer gelijk speelveld wordt gecreëerd door onder andere de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek en uitfasering van de fiscale oudedagsreserve zodat de fiscale prikkel om als zelfstandige te werken wordt verkleind. Het Kabinet wil de fiscale verschillen tussen de werkenden in loondienst en de zzp’ers verkleinen. In het Belastingplan 2023 is daarom opgenomen dat de zelfstandigenaftrek sneller wordt afgebouwd en dat de fiscale oudedagsreserve wordt afgeschaft. Daarnaast wordt in de brief de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, de mogelijkheden voor collectief onderhandelen voor zelfstandigen en de versterking van de positie van zelfstandigen in de Sociaal Economische Raad (SER) uitgewerkt.

2.2. Lijn 2: Verduidelijken regelgeving

Het Kabinet wil de open norm ‘werken in dienst van’ c.q. het gezagscriterium verduidelijken. Het gezagscriterium is en wordt door jurisprudentie ingevuld. Het Kabinet de regels uit de jurisprudentie verder structureren op basis van drie hoofdelementen:

  1. Is er sprake van ‘klassiek’ materieel gezag; Worden er instructies gegeven en wordt toezicht gehouden op het werk.
  2. Is het werk organisatorisch ingebed in de organisatie van de werkgevende?
  3. Is er sprake van zelfstandig ondernemerschap bij de opdrachtnemer?

De bewindslieden geven aan dat er verder op dit gebied wordt gewerkt aan een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst. Bij een tarief onder een bepaalde norm geldt het rechtsvermoeden van werknemerschap. Of hierbij wordt aangesloten bij een eerder genoemd tarief van 30 tot 35 euro is niet bekend.

2.3. Lijn 3: Handhavingsmoratorium

Het handhavingsmoratorium wordt uiterlijk op 1 januari 2025 volledig opgeheven. De controlecapaciteit bij de Belastingdienst wordt uitgebreid. De fiscale regelgeving moet zoveel als mogelijk worden nageleefd.

3. Gemeentelijke praktijk


4. Documenten en publicaties

  • Voortgangsbrief 'werken met en als zelfstandigen', 16 december 2022. nr. 2022-0000292130. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.