Nieuws

LB: Wijzigingen aanleveren gegevens uitbetaalde bedragen aan derden

Geplaatst: 31 oktober 2022
Kenmerk: 2022.47275

LB: Wijzigingen aanleveren gegevens uitbetaalde bedragen aan derden

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het artikel 'Wijzigen aanleveren gegevens uitbetaalde bedragen aan derden' dat op de website 'Forum Salaris' van de Belastingdienst is geplaatst.

Wijzigingen aanleveren gegevens uitbetaalde bedragen aan derden


Voor het aanleveren van de gegevens voor uitbetaalde bedragen aan derden maakt de Belastingdienst sinds 1 januari 2022 onderscheid tussen inhoudingsplichtige en niet-inhoudingsplichtige uitbetalers. Vanaf 1 januari 2023 kunt u deze gegevens op een andere manier aanleveren.

U bent een inhoudingsplichtige uitbetaler als u een loonheffingennummer hebt en aangifte loonheffingen moet doen. Collectieve beheersorganisaties zijn ook inhoudingsplichtige uitbetalers.

U bent een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler als u géén loonheffingennummer hebt.

Extra gegevens vanaf 2022

Voor inhoudingsplichtige én niet-inhoudingsplichtige uitbetalers geldt dat zij vanaf 1 januari 2022 de volgende extra gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden moeten registreren en aanleveren bij de Belastingdienst:

  • de datum waarop zij het bedrag hebben uitbetaald
  • de geboortedatum van degenen aan wie zij het bedrag hebben uitbetaald

Verschillen tussen inhoudingsplichtigen en niet-inhoudingsplichtigen

De belangrijkste verschillen tussen inhoudingsplichtige en niet-inhoudingsplichtige uitbetalers zijn:

  • Inhoudingsplichtige uitbetalers moeten het burgerservicenummer (bsn) van personen aan wie zij hebben uitbetaald registreren en aanleveren.
  • Niet-inhoudingsplichtige uitbetalers mogen het burgerservicenummer (bsn) juist níet registreren en dus ook niet aanleveren.
  • Vanaf 1 januari 2023 moeten inhoudingsplichtige uitbetalers altijd gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden aanleveren. Vanaf die datum krijgen zij hiervoor geen uitnodiging meer van de Belastingdienst.
  • Niet-inhoudingsplichtige uitbetalers hoeven gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden alleen aan te leveren wanneer zij daarvoor een uitnodiging krijgen van de Belastingdienst.

Aanleveren van gegevens verandert vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 verandert de manier waarop u de gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden kunt aanleveren.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Volgend jaar kunt u de gegevens aanleveren via het gegevensportaal van de Belastingdienst óf via Digipoort.
  • In 2023 kunt u de huidige invoerapplicaties niet meer gebruiken. Deze worden vervangen door het sjabloon UBD (Uitbetaalde Bedragen aan Derden).

De Belastingdienst heeft de verschillende aanlevermogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

Brief over de wijzigingen

Inhoudingsplichtigen die eerder gegevens voor uitbetaalde bedragen aan derden hebben aangeleverd, ontvangen een brief over de wijzigingen.

Bovenstaande brief is in pdf-formaat. Gebruikt u voorleessoftware en wilt u daarom een digitaal toegankelijke versie? Stuur dan een mail naar Forum.SA@belastingdienst.nl.

Meer informatie

belastingdienst.nl/ubd

Hebt u een vraag over dit bericht, stel deze op het forum.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.