Nieuws

Belastingdienst: Publicatie standpunten kennisgroepen Belastingdienst

Geplaatst: 01 november 2022
Kenmerk: 2022.47306

Belastingdienst: Publicatie standpunten kennisgroepen Belastingdienst

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het publiceren van standpunten van kennisgroepen van de Belastingdienst.

De Staatssecretaris van Financiën heeft in Kamervragen bericht dat standpunten van kennisgroepen van de Belastingdienst uiterlijk op 1 april 2023 zullen worden gepubliceerd op een extern raadpleegbare website.

In de Kamerbrief beschrijft de Staatssecretaris het proces inzake het tot stand komen van een standpunt van de kennisgroep. Een belastinginspecteur legt bij twijfel aan de kennisgroep van de Belastingdienst de vraag voor hoe een bepaalde fiscale regel moet worden uitgelegd en toegepast. In de kennisgroepen van de Belastingdienst zitten experts op ieder fiscaal. De kennisgroep neemt na een uitgebreid onderzoek en analyse een standpunt in. De staatssecretaris geeft aan dat de belastinginspecteur dit kennisgroepstandpunt moet toepassen in het voorliggende geval en in gelijke gevallen. Gelet op deze verplichting hebben kennisgroepstandpunten volgens de Staatssecretaris dezelfde betekenis als formeel vastgesteld beleid c.q. beleid dat is vastgesteld bij beleidsbesluit.

De staatssecretaris merkt op dat standpunten van de kennisgroep zo veel als mogelijk worden bewerkt tot een generieke norm die wordt opgenomen in een beleidsbesluit. Afhankelijk van de detaillering, het belang van het standpunt en gelet op de beoogde doelgroep, moet volgens de Staatssecretaris n worden gekeken naar een passendere publicatie, zoals een leidraad, een antwoord op de website van de Belastingdienst of een handboek.

Documenten en publicaties

  • Antwoorden op Kamervragen over het niet publiceren van kennisgroepstandpunten, nr. 2022-0000258236, Ministerie van Financien, 21 oktober 2022. Klik hier
  • Aanbiedingsbrief inzake beantwoorden Kamervragen publiceren standpunten Kennisgroep. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.