Nieuws

LB: Schadevergoeding is belast met loonbelasting

Geplaatst: 22 januari 2022
Kenmerk: 2022.42160

LB: Schadevergoeding is belast met loonbelasting

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een uitspraak van Rechtbank Gelderland inzake de vraag of een toegekende schadevergoeding tot het loon behoort en loonbelasting moet worden ingehouden.

1. Feiten

Een werknemer van de politie ontving een schadevergoeding in verband met niet genoten vrije tijd. De werknemer werd ten onrechte geen ontheffing verleend van werkzaamheden in het kader van de remplaçantenregeling.

De werknemer heeft tot zijn AOW-gerechtigde leeftijd gewerkt bij de politie. In 2016 heeft hij bij zijn toenmalige werkgever verzocht om ontheffing van de werkzaamheden op grond van de zogenoemde remplaçantenregeling. Die regeling gaf recht op ontheffing van werkzaamheden gedurende een periode van 18 maanden onder gelijktijdige doorbetaling van het salaris. De werkgever heeft dit verzoek in eerste instantie afgewezen. Later werd het verzoek alsnog ingewilligd. De werknemer kon voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd nog maar 14,5 maanden worden ontheven van werkzaamheden. De Centrale Raad van Beroep heeft in zijn uitspraak van 18 juli 2019, 18/4640 AW, geoordeeld dat de werknemer schade heeft geleden door gemiste vrije tijd waarbij de schade (forfaitair) is begroot op een bedrag van € 1.750, namelijk € 500 per maand gemiste vrije tijd. De werkgever is veroordeeld tot betaling van deze schadevergoeding. De werkgever heeft de schadevergoeding voor de heffing van loonbelasting gekwalificeerd als loon. De schadevergoeding is aan de werknemer uitgekeerd in het loontijdvak september 2019 en de werkgever heeft loonbelasting ingehouden.

2. Geschil en standpunten

De werknemer neemt het standpunt in dat de schadevergoeding niet tot het belaste loon behoort. De schadevergoeding wordt toegekend op grond van het bestuursrecht. De schadevergoeding betreft een forfaitair bedrag en is niet gerelateerd aan de hoogte van het salaris. Tussen de schadevergoeding en de dienstbetrekking bestaat geen verband. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat loonbelasting moet worden ingehouden omdat de schadevergoeding voortvloeit uit de vroegere dienstbetrekking. Op grond van artikel van de Wet op de loonbelasting is sprake van loon.

3. Oordeel rechtbank

De Rechtbank verwijst naar artikel 10, eerste lid, van de Wet LB is loon al hetgeen uit een dienstbetrekking of een vroegere dienstbetrekking wordt genoten, daaronder mede begrepen hetgeen wordt vergoed of verstrekt in het kader van de dienstbetrekking. Tussen de toegekende schadevergoeding en de (voormalige) dienstbetrekking van de werknemer bestaat een causaal verband. Zonder de dienstbetrekking zou de werknemer geen recht hebben gehad op de remplaçantenregeling en de schadevergoeding. Dat de schadevergoeding niet direct is gerelateerd aan een arbeidsprestatie betekent niet dat geen sprake is van loon uit dienstbetrekking. Van belang is alleen dat de schadevergoeding is opgekomen in de loonsfeer.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak Centrale Raad van Beroep d.d. 18 juli 2019, 18/4640 AW. Klik hier
  • Uitspraak rechtbank Gelderland d.d. 7december 2021, nr AWB 20/1911. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.