Nieuws

LB: Loonheffingen Leefgeld Oekraïners

Geplaatst: 04 oktober 2022
Kenmerk: 2022.46684

LB: Loonheffingen Leefgeld Oekraïners

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de loonbelastingaspecten van het verstrekken van leefgeld aan Oekraïners.

Voor gemeenten bestaat geen inhoudingsplicht met betrekking tot verstrekt leefgeld omdat niet is voldaan aan de voorwaarden van artikel 2 Wet op de loonbelasting 1964 (werknemer, dienstbetrekking, loon).

In artikel 34 Wet op de loonbelasting is opgenomen dat voor bepaalde uitkeringen bij algemene maatregel van bestuur regels worden gesteld voor de heffing van loonbelasting. Dit is nader uitgewerkt in artikel 11 Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965. De uitkeringen op grond van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne zijn niet opgenomen in artikel 11 UBLB. Omdat het leefgeld niet wordt vermeld in artikel 11 Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 UBLB is geen sprake van inhoudingsplicht voor de gemeente.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.