Nieuws

LB: IB: Smartengeld

Geplaatst: 08 februari 2022
Kenmerk: 2022.42530

LB: IB: Smartengeld

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Den Haag van 18 januari 2022 inzake de heffing van loonbelasting en smartengeld.

Rechtbank Den Haag oordeelt in zijn uitspraak van 18 januari 2022, nr. 21/4404 dat het smartengeld dat agent Y van zijn werkgever krijgt, vanwege invaliditeit als gevolg van een dienstongeval is belast als loon.

Agent X heeft bij de uitoefening van zijn beroep meerdere traumatische gebeurtenissen meegemaakt, waardoor een psychiater bij hem de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft gesteld. Zijn werkgever heeft dit als beroepsziekte aangemerkt en aan hem een smartengeldvergoeding toegekend. In geschil is of de smartengeldvergoeding als loon kwalificeert en zo ja, of deze vergoeding is vrijgesteld voor de heffing van loonbelasting. De rechtbank overweegt dat de vergoeding zijn grond zozeer vindt in de vervulde dienstbetrekking dat de vergoeding als daaruit genoten moet worden aangemerkt en daarom terecht in de loonheffing is betrokken. De vergoeding ziet niet op schade of verlies van persoonlijke zaken, waardoor de vrijstelling van artikel 11, eerste lid, onderdeel k, van de Wet LB hier niet van toepassing is. Daarnaast maakt eiseres niet aannemelijk dat de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen van toepassing is. Beroep ongegrond.

Rechtbank Den Haag oordeelt in zijn uitspraak van 18 januari 2022, nr. 21/4406 dat het smartengeld dat een agent van zijn werkgever krijgt vanwege invaliditeit als gevolg van een dienstongeval is belast als loon.

Agent Y heeft bij een oefening een kwetsuur opgelopen. Zijn werkgever heeft het ongeval als beroepsongeval aangemerkt en aan hem een smartengeldvergoeding toegekend. In geschil is of de smartengeldvergoeding als loon kwalificeert en zo ja, of deze vergoeding is vrijgesteld voor de heffing van loonbelasting. De rechtbank overweegt dat de vergoeding zijn grond zozeer vindt in de vervulde dienstbetrekking dat de vergoeding als daaruit genoten moet worden aangemerkt en daarom terecht in de loonheffing is betrokken. De vergoeding ziet niet op schade of verlies van persoonlijke zaken, waardoor de vrijstelling van artikel 11, eerste lid, onderdeel k, van de Wet LB hier niet van toepassing is. Beroep ongegrond.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Rechtbank Den Haag d.d. 18 januari 2022, nr. 21/4404. Klik hier
  • Uitspraak van Rechtbank Den Haag d.d. 18 januari 2022, nr. 21/4406. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.