Nieuws

LB: IB: Brief inzake het belasten van schadeloosstellingen

Geplaatst: 09 maart 2022
Kenmerk: 2022.43198

LB: IB: Brief inzake het belasten van schadeloosstellingen

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de brief van de Staatsecretaris van Financiën inzake het belasten van schadeloosstellingen.

Staatssecretaris Van Rij (Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst) reageert op een brief over de belastingheffing over een schadeloosstelling in de vorm van een eenmalige uitkering omdat de werkgever te weinig pensioen heeft toegekend aan de ex-werknemer. De Tweede Kamer had om een reactie gevraagd.

Een ex-werknemer ontving een schadeloosstelling in de vorm van een eenmalige uitkering omdat de werkgever te weinig pensioen had toegekend aan de ex-werknemer. Doordat de schadeloosstelling in één keer wordt uitbetaald komt een deel van de schadeloosstelling c.q. het inkomen van de ex- werknemer in een hogere belastingschijf c.q. tariefschijf terecht. In sommige situaties kan de middelingsregeling op dit moment het progressienadeel voor een deel wegnemen.

De Staatssecretaris van Financiën heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin hij een toelichting geeft op het belasten van schadeloosstellingen ter compensatie van voortdurende inkomenstekorten. Door de schadeloosstelling kan een deel van het inkomen in een hogere belastingschijf c.q. tariefschijf terecht komen. De uitkering wordt ineens genoten en niet in termijnen. De middelingsregeling kan dit progressienadeel geheel of gedeeltelijk wegnemen. In de brief geeft de staatssecretaris een toelichting op het genietingsmoment, de (vervallen) uitsmeerregeling en de hardheidsclausule. De Staatssecretaris van Financiën benadrukt dat het op de weg van partijen ligt om bij het berekenen van de hoogte van de schadeloosstelling ook rekening te houden met de kosten van belastingen.

Documenten en publicaties

  • Brief d.d. 8 maart 2022, nr. 2022-000044763. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.