Nieuws

LB: Grensarbeider: Medewerker Belastingdienst heeft recht op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.

Geplaatst: 16 juli 2022
Kenmerk: 2022.52816

LB: Grensarbeider: Medewerker Belastingdienst heeft recht op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 4 juli 2022, nr. AWB 20/6983 inzake het recht op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting van een grensarbeider.

In zijn uitspraak van 4 juli 2022, nr. AWB 20/6983, oordeelt Rechtbank Zeeland-West-Brabant dat een grensarbeider die werkt bij de Belastingdienst recht heeft op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. 

Belanghebbende is woonachtig in Duitsland. Zij is eind 2001 uitsluitend vanwege privéredenen verhuisd naar Duitsland. Zij heeft een dienstbetrekking bij de Belastingdienst. Op basis van haar werkurenregistratie heeft zij in 2017 22% van haar werkzaamheden buiten Nederland verricht.

De rechtbank is van oordeel dat belanghebbende recht heeft op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting ter zake van de buiten Nederland gewerkte uren op grond van artikel 18, eerste lid onderdeel b van het Verdrag. Naar het oordeel van de rechtbank dient de letterlijke tekst van de verdragsbepaling als uitgangspunt te worden genomen bij de uitleg daarvan. Het beroep is gegrond.

Documenten en publicaties 

  • Uitspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 4 juli 2022, nr. AWB 20/6983. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.