Nieuws

BTW: Besluit 'Omzetbelasting. Teruggaaf van omzetbelasting bij kortingen in verband met de tijdelijke toepassing verlaagd btw-tarief voor energie'.

Geplaatst: 16 juli 2022
Kenmerk: 2022.45200

BTW: Besluit 'Omzetbelasting. Teruggaaf van omzetbelasting bij kortingen in verband met de tijdelijke toepassing verlaagd btw-tarief voor energie'.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het Besluit 'Omzetbelasting. Teruggaaf van omzetbelasting bij kortingen in verband met de tijdelijke toepassing verlaagd btw-tarief voor energie'.

Samenvatting

Het btw-tarief voor de levering van energie zoals aardgas via een aardgassysteem binnen de EU, stadsverwarming via een warmtenet en elektriciteit via het elektriciteitsnet wordt met ingang van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 verlaagd van 21% naar 9%. Het is voor energieleveranciers complex om de btw-teruggaaf te berekenen over verleende kortingen c.q. verstrekte overstapbonussen omdat het lage btw-tarief van 9% slechts van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 van toepassing is, is. Hiervoor is nu een goedkeuring door de Staatssecretaris opgesteld. Voor de berekening van de btw-teruggaaf over verstrekte financiële bijdrage mag de energieleverancier met ingang van 1 juli 2022 uitgaan van het btw-tarief dat geldt op het tijdstip waarop het contract dat de korting bevat, is overeengekomen.

Achtergrond goedkeuring


Leverancier van energie geven consumenten vaak een welkomst- of overstapkorting c.q. een overstap bonus bij het afsluiten van leveringscontracten. Met deze welkomst- of overstapkorting c.q. overstapbonus kan de overstapboete worden betaald. De overstapbonussen worden vaak op verschillende momenten verleend aan de afnemers zoals bijvoorbeeld bij aanvang van een contract of na afloop van een bepaalde (gebruiks)periode.

De leveranciers van energie hebben door invoering van het lage btw-terug mogelijk eerder teveel btw voldaan. Het bedrag van de korting c.q. overstapbonusreken je toe aan de kortingsperiode voor het bepalen van de btw-teruggave. Door het tijdelijke verlaagde btw-tarief van 9% op de levering van energie kan het voorkomen dat het kortingsbedrag c.q. de overstapbonus betrekking heeft op een periode waarin zowel 21% btw als 9% btw is verschuldigd. Energieleveranciers krijgen hier dus te maken met extra administratieve lasten bij het berekenen van de btw-teruggaaf over kortingen. Dit wil de Staatssecretaris voorkomen.

Inhoud goedkeuring in?


Voor de berekening van de btw-teruggaaf over verstrekte financiële bijdrage mag de energieleverancier met ingang van 1 juli 2022 uitgaan van het btw-tarief dat geldt op het tijdstip waarop het contract dat de korting bevat, is overeengekomen. Hiervoor gelden twee voorwaarden:
Je volgt bij een beroep op deze goedkeuring voor alle contracten dezelfde gedragslijn; en
Eenmaal gekozen voor toepassing van deze goedkeuring, ben je aan deze keuze gebonden tot het einde van een contract waarin een korting is voorzien.

Documenten en publicaties

  • Besluit 'Omzetbelasting. Teruggaaf van omzetbelasting bij kortingen in verband met de tijdelijke toepassing verlaagd btw-tarief voor energie', 1 juli 2022, nr. 2022-173774. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.