Nieuws

LB: BCF: BTW: Nieuwe raadsleden

Geplaatst: 08 april 2022
Kenmerk: 2022.43809

LB: BCF: BTW: Nieuwe raadsleden

In dit themabericht informeren wij u over enkele fiscale aspecten van nieuwe raadsleden.

De nieuwe raadsleden zijn geïnstalleerd. Met betrekking tot nieuwe raadsleden spelen verschillende fiscale aspecten.

Dienstbetrekking

Een raadslid heeft geen dienstbetrekking met de gemeente vanwege het ontbreken van een gezagsverhouding. De arbeidsverhouding van een lid van de gemeenteraad kwalificeert niet als een privaatrechtelijke dienstbetrekking en ook niet als een publiekrechtelijke dienstbetrekking in de zin van artikel 2, eerste lid, Wet op de loonbelasting 1964. Omdat een raadslid vanuit fiscaal perspectief geen werknemer is hoeft de gemeente geen loonheffingen in te houden en is de gemeente geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd. De gemeente moet de betaalde vergoedingen verantwoorden in de renseigneringsverplichting. Het raadslid moet de inkomsten verantwoorden op de aangifte Inkomstenbelasting en het raadslid kan een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet zijn verschuldigd. De vergoedingen die een raadslid ontvangt kwalificeren als resultaat uit overige werkzaamheden. Het raadslid kan in de aangifte inkomstenbelasting eventuele persoonlijke aftrekposten verwerken.

Opting in

Een raadslid kan opteren om als pseudo werknemer te worden aangemerkt. Als een raadslid kiest voor het zijn van pseudo werknemer dan is loonheffing verschuldigd. De regeling staat bekend als ‘opting-in’. Op basis van artikel artikel 4, onderdeel f. Wet op de loonbelasting juncto artikel 2g, eerste lid, onderdeel b, Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 kunnen het raadslid en de gemeente via een gezamenlijke verklaring (vóór de eerste beoogde inhouding van loonbelasting) aan de Inspecteur het verzoek doen om de arbeidsverhouding als dienstbetrekking c.q. fictief werknemerschap te kwalificeren. Bij opting-in wordt loonheffing en de bijdrage Zvw ingehouden over de bruto uitbetaalde raadsvergoeding door de gemeente. Het netto bedrag wordt met de netto onkostenvergoeding uitbetaald aan het raadslid. Deze inhouding van loonheffing wordt als voorheffing verrekend met de verschuldigde inkomstenbelasting van het raadslid.

Financiële voordelen opting in

De opting-in regeling kan volgens belastingadviseurs voor een raadslid grote fiscale c.q. financiële voordelen hebben. Het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers verplicht de gemeente in artikel 3.3.8. Eindheffingsbestanddelen om bepaalde kostenvergoedingen aan raadsleden als eindheffingsloon aan te wijzen. Dit betekent dat deze vergoedingen ten laste van de vrije ruimte komen voor zover de gerichte vrijstellingen loonbelasting en nihilwaardering niet van toepassing zijn. Wordt de vrije ruimte bij de gemeente hierdoor overschreden dan is de gemeente hierover 80% eindheffing verschuldigd. Een raadslid waarvoor de opting-in regeling geldt krijgt deze vergoedingen netto. Een raadslid waarvoor de opting regeling niet geldt ontvangt dezelfde bedragen bruto.

Verstrekkingen en BTW-compensatiefonds

De nieuwe raadsleden krijgen een i-pad, laptop, telefoon etc. De gemeente kan de btw op aanschaf en onderhoudskosten compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Wij verwijzen naar de brief van 23 oktober 2012, nr. DGB2012/6430M, waarin de Staatssecretaris van Financiën een standpunt heeft ingenomen over het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds inzake de verstrekking van (onder andere) tablets, telefoons en laptops aan raadsleden en statenleden.

Documenten en publicaties

  • Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers. Klik hier
  • Raadsleden kunnen kiezen tussen zelfstandige of 'opting in'. Hoe verhoudt zicht dit tot de werkkostenregeling? Klik hier
  • Brief d.d. 23 oktober 2012, nr. DGB2012/6430M. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.