Nieuws

Sociale Zekerheid: Verruiming LIV

Geplaatst: 09 november 2022
Kenmerk: 2022.47392

Sociale Zekerheid: Verruiming LIV

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een verruiming van het LIV.

De nota van wijziging verruimt tijdelijk het lage inkomensvoordeel (LIV) als uitkomst van de gesprekken met sociale partners over de invulling van het pakket aan maatregelen voor het mkb, dat het kabinet in de Miljoenennota 2023 aankondigde. 

De staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst zal in zijn aanbiedingsbrief van de vijfde nota van wijziging op het wetsvoorstel Belastingplan 2023 ingaan op de gehele invulling van het MKB-pakket. De nota van wijziging stelt daarnaast voor een grondslag te creëren om de bovengrens van het uurloon van het LIV over 2024 (budgettair effect 2025) bij ministeriële regeling te verlagen. Dit is nodig omdat de bijzondere WML-verhoging per 1 januari 2023 leidt tot € 170 miljoen extra uitgaven aan het LIV en in de SZW-begroting van 2023 is opgenomen dat dit per 2024 (budgettair effect in 2025) budgettair neutraal wordt opgevangen binnen het LIV.

De verhoging van het lage-inkomensvoordeel over het jaar 2023 moet in werking treden met ingang van 1 januari 2023. Omdat voor het maken van een Koninklijk Besluit vóór 1 januari 2023 na de aanvaarding van het wetsvoorstel hoogstwaarschijnlijk onvoldoende tijd bestaat, treedt dit artikel niet bij Koninklijk Besluit in werking, maar is de inwerkingtredingsdatum geregeld in het wetsvoorstel. 

Documenten en publicaties

  • Aanbiedingsbrief bij nota van wijziging van de Wet op het kindgebonden budget, de Algemene Ouderdomswet, de Wet tegemoetkomingen loondomein en andere wetten. Klik hier
  • Nota van wijziging van de Wet op het kindgebonden budget, de Algemene Ouderdomswet, de Wet tegemoetkomingen loondomein en andere wetten. Klik hier
  • Tweede Nota van wijzigingen LIV inzake ingangsdatum. Klik hier
  • Nota aanbieding tweede nota van wijziging en voorbereidingsdossier verhoging LIV/aanpassing. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.