Nieuws

Autobelastingen: Antwoorden op Kamervragen over voorgenomen afschaffing BPM-vrijstelling voor bestelauto’s

Geplaatst: 09 november 2022
Kenmerk: 2022.47379

Autobelastingen: Antwoorden op Kamervragen over voorgenomen afschaffing BPM-vrijstelling voor bestelauto’s

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het antwoord op Kamervragen inzake de voorgenomen afschaffing van de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s.

Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) geeft antwoord op vragen over de voorgenomen afschaffing van de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s.

Door de vrijstelling bestelauto ondernemer in de bpm ontbreekt voor de ondernemer een prikkel om bij aanschaf van een bestelauto een milieuvriendelijker alternatief
te kiezen. Naast het ontbreken van de milieuprikkel levert de bpm-vrijstelling een aanzienlijke belastingderving op. De maatregel zorgt ervoor dat ondernemers net als particulieren bpm gaan betalen. Het afschaffen van de ondernemersvrijstelling draagt dan ook bij aan de vereenvoudiging van de autobelastingen en leidt tot een budgettaire opbrengst.

De beëindiging van de vrijstelling voor ondernemers en de aanpassing van de grondslag naar CO2 vormen een belangrijke prikkel om een emissievrije bestelauto aan te schaffen in plaats van een conventionele bestelauto. 

Documenten en publicaties

  • Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, Antwoorden Kamervragen 7 november 2022, nr. 2022-0000271242. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.