Nieuws

BTW: Privaatrechtelijke ‘parkeerboete’ betreft een vergoeding voor een met btw-belaste parkeerdienst

Geplaatst: 03 februari 2022
Kenmerk: 2022.42440

BTW: Privaatrechtelijke ‘parkeerboete’ betreft een vergoeding voor een met btw-belaste parkeerdienst

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het arrest van het Hof van Justitie van 20 januari 2022 in zaak C-90/20 (Apcoa Parking Danmark)

Apcoa Parking Danmark A/S is een particuliere onderneming die parkeerplaatsen exploiteert. Apcoa stelt de voorwaarden vast voor het gebruik van de parkeerplaatsen, waaronder een verbod om zonder een vergunning te parkeren, een maximale parkeertijd en een parkeervergoeding. In geval van niet-naleving van de voorwaarden int Apcoa een boete (510 DKK in 2008 en 2009). De procedure betreft de vraag of Apcoa over die boete Deense btw is verschuldigd. Vast staat dat Apcoa btw is verschuldigd over de ontvangen parkeergelden.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de controlevergoeding die Apcoa ontvangt bij de exploitatie van parkeerterreinen, ook aan BTW-heffing is onderworpen. Deze controlevergoeding moet namelijk worden beschouwd als de tegenprestatie voor een dienst die onder bezwarende titel wordt verricht.Het Hof van Justitie overweegt dat een rechtsbetrekking is ontstaan tussen de parkeerder en Apcoa. Hierbij hebben partijen over en weer rechten en verplichtingen waaronder de verplichting van de parkeerder om bij niet-naleving van de voorwaarden een boete aan Apcoa te betalen. De betaling van de boete vormt daarom de tegenprestatie voor de terbeschikkingstelling van een parkeerplaats. Ook is sprake van een rechtstreeks verband tussen de vergoeding en de prestatie omdat de boete verband houdt met de voorwaarden waaronder is geparkeerd. Het is niet van belang dat de boete geen concreet economisch verband houdt met de waarde van de verleende parkeerdienst en dat dit bedrag naar Deens recht een boete vormt.

Gemeentelijke praktijk

Model 1: Parkeerplaats afgesloten met slagboom of camera om parkeeropbrengst te innen

  • Parkeerinkomsten belast met btw;
  • Aftrek btw op kosten via btw-aangifte;
  • Financieel overschot belast met Vennootschapsbelasting.

Model 2: Parkeerplaats niet afgesloten met slagboom of camera om parkeeropbrengst te innen. Gemeente int parkeerbelasting met handhaving door controleurs

  • Parkeerinkomsten c.q. parkeerbelasting is netto. Geen heffing van btw;
  • Recht op compensatie bij het BTW-compensatiefonds van btw op kosten aanleggen, inrichten en exploiteren parkeerplaats;
  • Financieel overschot niet belast met Vennootschapsbelasting.

Opbrengst model 2 aanzienlijk hoger!

Documenten en publicaties

  • Arrest van het Hof van Justitie d.d. 20 januari 2022 in zaak C-90/20 (Apcoa Parking Danmark). Klik hier
  • Conclusie advocaat-generaal J.R. de la Tour d.d. 3 juni 2021 in zaak C‑90/20 (Apcoa Parking Danmark A/S). Klik hier
  • Verwijzingsbeschikking Hof van Justitie van 20 januari 2022 in zaak C-90/20 (Apcoa Parking Danmark). Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.