Nieuws

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Standpunten Belastingdienst exploitatiebijdrage

Geplaatst: 28 juli 2022
Kenmerk: 2022.45477

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Standpunten Belastingdienst exploitatiebijdrage

In dit nieuwsbericht informeren wij u over enkele ontwikkelingen inzake de exploitatiebijdrage en de heffing van btw.

1. Exploitatiebijdrage

Veel gemeenten brengen bij een passieve grondpolitiek zogenoemde exploitatiebijdragen in rekening aan ontwikkelaars. De exploitatiebijdrage betreft veelal een vergoeding voor de kosten van ambtelijke inzet voor zogenoemde overheidsactiviteiten zoals het wijzigen van het bestemmingsplan. Ook worden de kosten voor aanleg van gemeentelijk openbaar gebied en bovenwijkse voorzieningen vaak door de gemeente via een exploitatiebijdrage verhaald.

2. Risico gemeente exploitatiebijdrage

Gemeenten lopen bij het factureren van exploitatiebijdragen zonder btw een fiscaal risico. Als de exploitatiebijdrage geheel of gedeeltelijk is belast met btw dan wordt de verschuldigde btw met belastingrente en een verzuimboete van de gemeente nageheven. Doorgaans betreft een exploitatiebijdrage omvangrijke bedragen en zullen de betrokken partijen de btw alleen nabetalen als ter zake een contractuele c.q. afdwingbare verplichtingen bestaan.

3. Aandachtspunten exploitatiebijdrage

Gelet op het financiële belang hebben een aantal gemeenten casussen met de Belastingdienst afgestemd. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij gezet.

  • Een exploitatiebijdrage als zodanig is niet vrijgesteld van de heffing van btw.
  • Als door de gemeente geen btw-bouwgrond wordt geleverd dan is de exploitatiebijdrage niet belast met btw als de exploitatiebijdrage de vergoeding betreft van kosten die door de gemeente als overheid c.q. voor overheidsactiviteiten zijn gemaakt. Wij adviseren gemeenten om te checken of in de exploitatiebijdrage geen btw-ondernemersactiviteiten zijn opgenomen.
  • Als de gemeente btw-bouwgrond levert en een exploitatiebijdrage int dan kan de exploitatiebijdrage in een dergelijke situatie geheel of gedeeltelijk met btw zijn belast. Een dergelijke situatie is aan de orde als de gemeente btw-bouwgrond aan een ontwikkelaar levert. De ontwikkelaar bezit ook reeds grond en de ontwikkelaar betaalt een exploitatiebijdrage in verband met de ontwikkeling van de eigen gronden en de btw-bouwgronden die van de gemeente zijn gekocht. Voor zover de exploitatiebijdrage betrekking heeft op de btw-bouwgrond die van de gemeente is gekocht dan is de exploitatiebijdrage volgens de Belastingdienst met btw belast omdat volgens de Belastingdienst een onlosmakelijke samenhang bestaat tussen de levering van de btw-bouwgrond en de verschuldigde exploitatiebijdrage. Voor zover de exploitatiebijdrage kan worden toegerekend aan de gronden die de ontwikkelaar reeds in bezit heeft en niet van de gemeente heeft gekocht is de exploitatiebijdrage niet belast met btw volgens de Belastingdienst.

Meer informatie vindt u in het onderdeel 'Ontwikkelingsbedrijf: Exploitatiebijdrage / verhaal gemeentelijke kosten / anterieure overeenkomst' op Taxnavigator. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.