Nieuws

BCF: Opvang ontheemden Oekraïne

Geplaatst: 28 juli 2022
Kenmerk: 2022.45494

BCF: Opvang ontheemden Oekraïne

In dit nieuwsbericht informeren wij u over enige aandachtspunten bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Gemeenten krijgen van het Rijk een vergoeding voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne. De vergoeding bedraagt € 100 voor een bed dat beschikbaar is. Met de vergoeding van € 100 moeten gemeenten de reguliere kosten van opvang bekostigen. Gemeenten kunnen 30% van de btw op de kosten van opvang compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Met betrekking tot het transformeren van gebouwen naar opvanglocaties geldt een bijzondere regeling om de kosten te vergoeden.

Gemeenten hebben een budget. De kosten van btw kunnen de omvang van het budget beperken omdat niet alle btw op de kosten kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Gemeenten kunnen de kosten van btw beperken door arrangementen in te kopen die met 9% btw zijn belast. Gemeenten contracteren met een dienstverlener die arrangementen organiseert die met 9% btw zijn belast. In plaats van een boot te huren die met 21% btw is belast kunnen ook arrangementen worden ingekocht waardoor gebruik kan worden gemaakt van onderstaande goedkeuring van de Staatssecretaris van Financiën. Mogelijk heeft uw gemeente helemaal geen boot gehuurd maar juist arrangementen ingekocht en bent u nu al 9% btw verschuldigd en wordt onterecht 21% btw gefactureerd.

Goedkeuring Staatssecretaris van Financiën

Het verhuren van accommodaties door hotels, pensions, kampbestedingsbedrijven en vakantiebestedingsbedrijven voor de opvang van asielzoekers en dak- en thuislozen aan het COA of het ministerie van Justitie en Veiligheid, valt onder het 9%-tarief. Ook als deze opvang relatief lang duurt. Het gaat ook om:

  • aanbieden van een all-in-pakket. In zo'n all-in-pakket verzorgt de verhuurder ook maaltijden, bewassing, verstrekt hij artikelen als zeep, shampoo en tandpasta en geeft hij enige begeleiding aan de bewoners.
  • gebruik van een deel van de ruimte als kantoorruimte voor medewerkers van de opvang
  • vrijhouden van kamers voor asielzoekers

De verhuur van de volgende accommodaties voor de opvang van asielzoekers en dak- en thuislozen valt niet onder het 9%-tarief:

  • Ongemeubileerde onroerende accommodaties die niet worden verhuurd door hotels, pensions, kampbestedingsbedrijven of vakantiebestedingsbedrijven, zoals kloosters, zijn vrijgesteld van btw.
  • Ongemeubileerde stacaravans, wooncontainers of containers met keukenapparatuur vallen onder het 21%-tarief.
  • Ongemeubileerde schepen voor de opvang van asielzoekers vallen onder het 21%-tarief.

Dossier Oekraïne

  • In het dossier 'Oekraïne' op Taxnavigator hebben wij een aantal btw-aspecten van de opvang van Oekraïners uitgewerkt. Klik hier

Documenten en publicaties

  • Standpunt Belastingdienst. Klik hier
  • Onderdeel 5 'Opvang van asielzoekers' van het Besluit 'Omzetbelasting, toelichting Tabel I'. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.