Nieuws

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Mobiliteits en parkeerfonds

Geplaatst: 17 juni 2022
Kenmerk: 2022.45102

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Mobiliteits en parkeerfonds

In dit themabericht informeren wij u over de btw-aspecten van de storting van een financiële bijdrage door een projectontwikkelaar in het gemeentelijk mobiliteitsfonds.

Een ontwikkelaar ontwikkelt een bestaande locatie in de gemeente. De ontwikkelaar moet zorgdragen dat het project aan de gemeentelijke parkeernormen voldoet. Het is niet mogelijk om de gewenste parkeerplaatsen op de locatie te realiseren. De ontwikkelaar en de gemeente komen overeen dat de ontwikkelaar een financiële bijdrage stort in het gemeentelijk mobiliteitsfonds c.q. gemeentelijk parkeerfonds of bereikbaarheidsfonds.

Is de financiële bijdrage van de ontwikkelaar belast met btw c.q. moet de gemeente een factuur met btw aan de ontwikkelaar uitreiken?

De Belastingdienst neemt het standpunt in dat de gemeente een verplichting overneemt van de ontwikkelaar. De gemeente handelt bij deze activiteit als btw-ondernemer en niet als overheid. De dienstverlening is belast met btw. Ook een ondernemer in de omgeving zoals een exploitant van parkeergarages kan de ontwikkelaar tegen vergoeding de gewenste parkeerplaatsen ter beschikking stellen. Dat de gemeente vervolgens met het verkregen budget parkeerplaatsen inricht die als overheid worden geëxploiteerd heeft niet tot gevolg dat de gemeente geen factuur met btw aan de ontwikkelaar moet uitreiken.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.