Nieuws

BTW: Inkoop van goederen en diensten uit het buitenland

Geplaatst: 01 oktober 2022
Kenmerk: 2022.46659

BTW: Inkoop van goederen en diensten uit het buitenland

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van de inkoop van goederen en diensten uit het buitenland.

Gemeente kopen regelmatig goederen en diensten in uit het buitenland. Bij het beoordelen van de fiscale aspecten van de inkoop van goederen en diensten uit het buitenland moet een onderscheid worden gemaakt tussen goederen en diensten.

Een goed is een fysiek product maar kan ook stroom of elektriciteit betreffen. Artikel 3, lid 7 van de Wet op de omzetbelasting 1968 bepaalt: "Goederen zijn alle voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten, alsmede elektriciteit, gas, warmte of koude en dergelijke". In artikel 4 van de Wet op de omzetbelasting is bepaald: "Diensten zijn alle prestaties, niet zijnde leveringen van goederen in de zin van artikel 3".

Worden goederen in Nederland gekocht dan is sprake van een binnenlandse levering. Als goederen van buiten de Europese Unie worden ingekocht dan is sprake van import. Worden goederen binnen EU gekocht en wordt een btw-nummer opgegeven dan is sprake van een intracommunautaire levering en een intracommunautaire verwerving. Een intracommunautaire levering is belast met 0% btw. Soms wordt toch buitenlandse btw betaald omdat de goederen ter plaatse worden opgehaald of de gemeente geen btw-nummer opgeeft aan de leverancier en de regeling voor afstandsverkopen wordt toegepast. Verder komen wij ook facturen in de gemeentelijke administratie tegen uit het buitenland met Nederlandse btw omdat het One Stop Shop systeem wordt toegepast.

Een bijzondere situatie is aan de orde als een aannemer uit het buitenland een bouwwerk in Nederland voor een gemeente realiseert.

Een dienst die vaak in het buitenland wordt gekocht betreft software of de inhuur van personeel uit het buitenland. De gemeente geeft het btw-nummer van de gemeente op en dan geldt de verleggingsregel. Het wordt anders als de gemeente geen btw-nummer heeft opgegeven of een medewerker koopt op persoonlijke naam maar voor rekening van de gemeente software.

Wij werken alle voorbeelden uit op Taxnavigator.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.