Nieuws

BTW: bouwterrein: Verkoper is geen btw-ondernemer maar een particulier

Geplaatst: 06 september 2022
Kenmerk: 2022.47833

BTW: bouwterrein: Verkoper is geen btw-ondernemer maar een particulier

Kenmerk 2022.47833

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van rechtbank Gelderland van 29 augustus 2022, nr. AWB 20/5271, inzake de levering van een btw-bouwterrein. Rechtbank Gelderland oordeelt in zijn uitspraak van 29 augustus 2022 dat geen btw is verschuldigd omdat de verkoper niet als btw-ondernemer handelt.

Een persoon bezit vanaf 1997 twee panden met een diepe achtertuin. De panden zijn samengevoegd en worden van 1997 tot 2002 zakelijk gebruikt. Van 2004 tot en met september 2012 wordt het gebouw btw-vrij verhuurd aan een stichting. Vanaf september 2012 staat het gebouw leeg. In 2014 treedt de eigenaar in overleg met een projectontwikkelaar. Het gebouw wordt getransformeerd naar twee woningen. Een deel van de tuin wordt verkaveld in bouwkavels. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat de persoon ter zake van de verkoop en levering handelt als btw-ondernemer zodat de koopsom voor de btw-bouwkavel is belast met btw.

Rechtbank Gelderland oordeelt in zijn uitspraak dat de persoon niet handelt als btw-ondernemer. De huur is in 2012 geëindigd en de eigenaar heeft besloten geen nieuwe huurder te zoeken vanwege de lastige markt. De eigenaar heeft met betrekking tot de transformatie en verkaveling geen actieve bemoeienis gehad waardoor de eigenaar kwalificeert als btw-ondernemer. De verkoper handelt niet als btw-ondernemer zodat geen btw is verschuldigd.

Gemeentelijke praktijk

De uitspraak is ook voor de gemeentelijke praktijk van belang. Een gemeente kan handelen als btw-ondernemer en als overheid. Als de gemeente als overheid handelt dan is ter zake van de verkoop en levering van een btw-bouwterrein geen btw verschuldigd. De verkrijging van de juridische eigendom is belast met overdrachtsbelasting. 

Taxnavigator 

Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf: BTW-bouwterrein: verkoop en levering als overheid. Klik hier

Documenten en publicaties

  • Uitspraak Rechtbank Gelderland d.d. 29 augustus 2022, nr. AWB 20/5271. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.