Nieuws

BTW: Bouwterrein: Terrein met bestrating

Geplaatst: 11 mei 2022
Kenmerk: 2022.44124

BTW: Bouwterrein: Terrein met bestrating

In dit nieuwsbericht informeren wij u over standpunten van de Belastingdienst inzake grond met bestrating en het begrip btw-bouwterrein.

1. BTW-bouwterrein

Een btw-bouwterrein betreft onbebouwde grond die is bestemd om te worden bebouwd. De levering van een btw-bouwterrein door een btw-ondernemer is belast met btw en de verkrijging van een btw-bouwterrein is vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting. De levering van een terrein met bebouwing welke meer dan twee jaar geleden in gebruik is genomen is niet belast met btw. De verkrijging van het terrein met een onroerende zaak die voor de heffing van btw kwalificeert als een oude onroerende zaak is belast met overdrachtsbelasting.

2. Standpunt Belastingdienst inzake bestrating

Verkoopt de gemeente een terrein met een weg met straatstenen of asfalt dan wordt veelal aangenomen dat de gemeente een bebouwde onroerende zaak levert. Dit geldt ook als de gemeente een terrein met stoep, een verharde speelplaats of een verhard parkeerterrein levert. De laatste tijd bereiken ons berichten dat de Belastingdienst het standpunt inneemt dat de gemeente geen bebouwde oude onroerende zaak levert maar een btw-bouwterrein als het terrein is bestemd om te worden bebouwd.

Zoals wij begrijpen is volgens de Belastingdienst sprake van onbebouwde grond die is bestemd om te worden bebouwd. De grond is volgens de Belastingdienst onbebouwd omdat de bestrating en/of verharding eenvoudig is te verwijderen. Bij de standpunten blijkt wel onderscheid te worden gemaakt tussen de situatie dat de gemeente een terrein levert dat alleen is bestraat of anderszins is verhard en de situatie van een parkeerterrein met riolering, kolken, lantaarnpalen etc. Het parkeerterrein betrof grond die is bebouwd. De stoep in een woonwijk betrof onbebouwde grond.

3. Gemeentelijke praktijk

Veel gemeenten zijn betrokken bij herstructurering van stedelijk gebied. In het kader van de herstructurering worden gronden verkocht en geleverd of geruild met woningstichtingen. De gemeente levert gronden uit het openbare gebied die worden bebouwd door de woningstichting en de gemeente krijgt gronden terug die worden gebruikt voor de aanleg van openbaar gebied of de woningstichting legt het nieuwe openbaar gebied aan en draagt het openbare gebied over aan de gemeente.

De gronden die de gemeente overdraagt zijn vaak geheel of gedeeltelijk bestraat. Gelet op de standpunten van de Belastingdienst kan bij overdracht en levering van de gronden volgens de Belastingdienst btw zijn verschuldigd ondanks het feit dat de grond is bestraat met straatstenen of stoeptegels. Wij adviseren gemeenten om bij levering van gronden die zijn bestraat en waarbij geen btw wordt gefactureerd af te spreken dat de gemeente het recht heeft om btw na te factureren als de Belastingdienst het standpunt inneemt dat de gemeente btw-bouwterrein heeft geleverd en btw is verschuldigd.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.