Nieuws

BTW: Antwoord op Kamervragen over stijgende energie en brandstofprijzen

Geplaatst: 23 maart 2022
Kenmerk: 2022.43599

BTW: Antwoord op Kamervragen over stijgende energie en brandstofprijzen

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het antwoord van de Staatssecretaris van Financiën op Kamervragen over de stijgende energie en brandstofprijzen.

De Staatssecretaris van Financiën heeft Kamervragen beantwoord over de heffing van btw op energie en brandstof en over oplossingen voor stijgende brandstofprijzen. Volgens de Staatssecretaris van Financiën moet op grond van de Europese btw-richtlijn btw worden geheven over andere belastingen en heffingen zoals accijnzen en energiebelasting. Op grond van de Europese btw-richtlijn wordt btw geheven over de vergoeding die bestaat uit het totale bedrag dat ter zake van de levering of dienst wordt gefactureerd, de btw daar niet onder begrepen. Over andere belastingen of heffingen die in de vergoeding zijn begrepen moet daarom ook btw worden gefactureerd. Afschaffing van deze dubbele heffing van belasting is op grond van de Europese btw-richtlijn 2006 niet mogelijk.

De onbelaste reiskostenvergoeding kan om uitvoeringstechnische redenen niet gedurende het jaar worden verhoogd. Het kabinet kiest daarom voor maatregelen die wél op korte termijn kunnen worden ingevoerd.

Documenten en publicaties

  • Antwoord op Kamervragen over btw en stijgende energieprijzen, d.d. 21 maart 2022, nr. 2022-0000094209. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.