Nieuws

Boete; betalen met een verkeerd betalingskenmerk

Geplaatst: 16 mei 2022
Kenmerk: 2022.44197

Boete; betalen met een verkeerd betalingskenmerk

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 12 januari 2022 met nr. 20/00624 inzake het opleggen en vernietigen van een verzuimboete in verband met het vermelden van een verkeerd betalingskenmerk terwijl de belasting wel correct is aangegeven op de btw-aangifte en de belasting ook tijdig is betaald.

Een belastingadvies- en accountancykantoor geeft de verschuldigde omzetbelasting over het tijdvak oktober 2018 aan en betaalt de aangegeven omzetbelasting tijdig. Bij de betaling van de belasting over oktober 2018 wordt het (verkeerde) betalingskenmerk van het tijdvak november 2018 vermeld. De Belastingdienst legt een naheffingsaanslag op van het over het tijdvak oktober aangegeven bedrag. Tegelijkertijd wordt een verzuimboete (art. 67c AWR) opgelegd. Het belastingadvies- en accountancykantoor maakt bezwaar en overlegt het bewijs van de tijdige betaling van de aangegeven omzetbelasting. De naheffingsaanslag en de verzuimboete worden vernietigd onder de opmerking dat er een tweede boete kan volgen als blijkt dat belanghebbende te laat heeft betaald. Dan volgt er een geschrift met het opschrift ‘naheffingsaanslag’, waarbij echter geen omzetbelasting wordt nageheven. Tegelijkertijd wordt een verzuimboete wegens te late betaling (art. 67c AWR) opgelegd. Het belastingadvies- en accountancykantoor maakt bezwaar tegen de tweede boete, zij beroept zich op het ne nis in idem-beginsel en zij verzoekt om vergoeding van de kosten van bezwaar. De inspecteur vernietigt de tweede boete omdat tijdig is betaald, maar hij wijst het verzoek om vergoeding van de kosten van bezwaar af. Het opleggen van de tweede boete is verwijtbaar onrechtmatig en daarom heeft belanghebbende recht op vergoeding van de kosten van bezwaar:

  • Niet betalen en niet tijdig betalen zijn hetzelfde beboetbare feit. Door het opleggen van de tweede boete is het ne bis in idem-beginsel geschonden.
  • In de geautomatiseerde systemen van de Belastingdienst wordt bij de interne overboeking van een betaling onder een verkeerd betalingskenmerk de datum van interne overboeking aangemerkt als datum van voldoening (betaling). Dat is in strijd met de wet.
  • Op het moment van het opleggen van de tweede boete had de Belastingdienst al in de interne gegevenssystemen gezien dat tijdig was betaald. Het opleggen van de tweede boete is dermate onzorgvuldig dat dit onrechtmatig is.
  • Niet betalen en niet tijdig betalen zijn hetzelfde beboetbare feit. Door het opleggen van de tweede boete is het ne bis in idem-beginsel geschonden.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch d.d. 12 januari 2022, nr. 20/00624. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.