Nieuws

BCF: Bibliotheek: Initiatief leesachterstand

Geplaatst: 18 maart 2022
Kenmerk: 2022.43416

BCF: Bibliotheek: Initiatief leesachterstand

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van projecten om leesachterstand bij inwoners te beperken.

1. Subsidie

Veel gemeenten starten met bibliotheken trajecten om leer- en leesachterstand bij inwoners weg te nemen. De gemeenten organiseren het project en de bibliotheken verzorgen vaak de uitvoering. Als de gemeente de bibliotheken subsidieert met een financiële bijdrage c.q. subsidie dan is de subsidie niet belast met btw. De gemeente verkrijgt geen goed of dienst voor de bedrijfsvoering van de gemeente. De gemeente handelt in het algemeen belang. De Belastingdienst kan het standpunt innemen dat de subsidie wel is belast met btw.

Huurt de gemeente FTE in om ondersteuning te bieden aan de bibliotheek bij de uitvoering van de werkzaamheden dan zal de Belastingdienst het standpunt innemen dat de btw op de kosten van de FTE die worden ingezet om de projecten uit te voeren niet kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. De ingeleende FTE wordt ingezet voor een btw-vrije ondernemersactiviteit. Het verzorgen van taal en leesonderwijs betreft btw-vrijgesteld onderwijs. Afhankelijk van hetgeen is afgesproken met de bibliotheken kan ook sprake zijn van een verstrekking aan een individuele derde. Van een verstrekking van FTE aan een derde is geen sprake als wordt samengewerkt.

2. Opdracht

Is de subsidie belast met btw of heeft de gemeente een opdracht gegeven aan de stichting die de bibliotheek exploiteert voor het verzorgen van het project inzake leer- en leesachterstand dan reikt de stichting die de bibliotheek exploiteert een factuur met btw uit. Alsdan speelt de vraag of de dienstverlening van de bibliotheek is belast met btw, met 9% btw of met 21% btw. De btw is een kostenpost voor de gemeente. De gemeente kan de btw die de bibliotheek factureert niet compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Ter zake geldt een uitsluitingsgrond. De gemeente maakt kosten met btw voor een btw-vrije ondernemersactiviteit die bestaat uit het verzorgen van taalonderwijs.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.