Nieuws

Autobelastingen: teruggaaf accijns

Geplaatst: 28 maart 2022
Kenmerk: 2022.43657

Autobelastingen: teruggaaf accijns

In dit themabericht informeren wij u over de mogelijkheid om accijns terug te vragen in verband met de accijnsverlaging van 1 april 2022.

Met ingang van 1 april 2022 wordt de accijns op brandstoffen tijdelijk verlaagd. Voor diesel bedraagt de verlaging 11,1 cent per liter, voor ongelode benzine bedraagt de verlaging 17,3 cent per liter en voor LPG en LNG bedraagt 4,1 cent per liter.

De Belastingdienst verleent onder voorwaarden teruggaaf van accijns voor de brandstof die bedrijven op 1 april 2022 om 00.00 uur in voorraad hebben. De Belastingdienst stelt een aantal voorwaarden aan de teruggaaf van de accijns. Zo moet de gemeente de eigenaar zijn van de brandstof en de brandstof moet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Tevens moet de gemeente over een verklaring van de brandstofleverancier beschikken dat accijns is voldaan op de aan de gemeente geleverde brandstof.

De voorwaarden en werkwijze voor de teruggaaf zijn gepubliceerd op de website van de Belastingdienst/Douane. De gemeente moet bewijzen dat recht bestaat op teruggaaf van accijns.

De gemeente moet het volgende aantonen:

  1. De gemeente is eigenaar van de brandstof en gebruikt de brandstof voor commerciële doeleinden;
  2. Een nauwkeurige aanduiding van de plaats of plaatsen waar de brandstoffen zich bevinden;
  3. De hoeveelheid brandstof, per soort en per plaats;
  4. De stand van het telwerk als een voorraadtank is verbonden met een pompinstallatie met telwerk;
  5. De verklaring van de leverancier waarin hij verklaart dat de accijns is betaald over de leveringen.

Gemeentelijke praktijk

Volgens Taxnavigator kan gemeente recht hebben op teruggaaf van accijns inzake de commerciële activiteiten zoals het ophalen van bedrijfsafval, scheiden en inzamelen PMD/glas/papier, sportactiviteiten, havenbedrijf, exploitatie begraafplaatsen.

Documenten en publicaties

  • Voor website van de Belastingdienst/Douane: klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.