Nieuws

LB: IB: Voortgang Renseigneringsplicht 2022

Geplaatst: 27 oktober 2021
Kenmerk: 2021.40621

LB: IB: Voortgang Renseigneringsplicht 2022

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de voortgang dossier Renseigneringsplicht

Met ingang van 1 januari 2022 wordt de IB-47 uitgebreid met een renseigneringsplicht voor gemeenten. In eerdere berichten hebben u uitgebreid geïnformeerd.

  • LB: IB: Vervanging van IB-47 door nieuwe renseigneringsverplichting vanaf 1 januari 2022. Klik hier

Gemeenten zijn met ingang van 1 januari 2022 wettelijk verplicht om financiële gegevens in combinatie met een BSN-nummer aan de Belastingdienst door te geven. De renseignering heeft betrekking op aan natuurlijke personen verstrekte vergoedingen voor aan de gemeente verrichte werkzaamheden en geldt niet voor een BV, stichting en andere rechtspersonen. De renseignering geldt (nog) niet voor natuurlijke personen waarvoor de vrijwilligersregeling geldt. De renseignering geldt ook niet voor aan btw-ondernemers/natuurlijke personen betaalde bedragen die een factuur met btw aan de gemeente hebben uitgereikt.

De renseigneringsplicht gaat volgens Taxnavigator in ieder geval wel gelden voor de ondernemers/natuurlijke personen die als btw-ondernemer btw-vrijgestelde werkzaamheden voor de gemeenten hebben verzorgd en ter zake een factuur zonder vermelding van btw aan de gemeente hebben uitgereikt. De renseigneringsplicht gaat volgens Taxnavigator ook gelden voor de btw-ondernemers die de btw-kleine ondernemersregeling toepassen. De renseigneringsplicht is gekoppeld aan het BSN-nummer.

Met betrekking tot de renseigneringsplicht staan nog een aantal vragen open. Geldt de renseigneringsplicht ook als btw-vrije diensten worden verleend door een maatschap of VOF. Hoe moet worden omgegaan met in het buitenland gevestigde btw-ondernemers die in Nederland btw-vrije diensten aan gemeenten verlenen. In hoeverre geldt de renseigneringsplicht als de btw-ondernemer/natuurlijk persoon btw-vrije en met btw belaste diensten verleent aan gemeenten.

De renseigneringsplicht kan volgens Taxnavigator op termijn eenvoudig worden uitgebreid naar andere betalingen die gemeenten doen en/of financiële bijdragen die gemeenten verstrekken. Wij denken aan in rekening gebrachte canons en retributies.

Voor meer informatie. Zie dossier 'Renseigneringsplicht'. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.