Nieuws

OVB: Goedkeuring 2% tarief en startersvrijstelling

Geplaatst: 12 juli 2021
Kenmerk: 2021.38935

OVB: Goedkeuring 2% tarief en startersvrijstelling

In dit nieuwsbericht informeren wij over het Besluit van 7 juli 2021, nr. 2021-121034 waarin wordt goed gekeurd dat de startersvrijstelling overdrachtsbelasting en het tarief van 2% onder voorwaarden ook geldt bij onvoorziene omstandigheden en bij de verkrijging van de blote eigendom en het beperkt recht op dezelfde dag.

In zijn Besluit van 7 juli 2021, nr. 2021-121034, keurt de Staatssecretaris van Financiën goed dat het 2%-tarief en de startersvrijstelling overdrachtsbelasting ook gelden:

  1. als door onvoorziene omstandigheden na het sluiten van de koopovereenkomst maar voor het leveren van de woning tijdelijk anders dan als hoofdverblijf in gebruik neemt. Er moet steeds het voornemen zijn geweest om de woning anders dan tijdelijk als hoofdverblijf te gebruiken;
  2. als op dezelfde dag zowel de blote eigendom en een beperkt recht met betrekking tot dezelfde woning worden verkregen. Voor de toepassing van de startersvrijstelling is sprake van één verkrijging van de woning als de verkrijger de volle eigendom van de woning verkrijgt. Voorwaarden zijn dat de waarde van het verkregen bloot eigendom en het beperkte recht samen niet uitkomen boven de ten tijde van de verkrijging geldende woningwaardegrens (thans € 400.000); de toepassing van deze goedkeuring wordt notarieel vastgelegd en aan de overige vereisten voor toepassing van de startersvrijstelling wordt voldaan.

Documenten en publicaties

Besluit van 29 juni 2021, nr. 2021-121034. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.