Nieuws

Ontwikkelingen grondbedrijf en ontwikkelingsbedrijf

Geplaatst: 21 januari 2021
Kenmerk: 2021.34140

Ontwikkelingen grondbedrijf en ontwikkelingsbedrijf

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de laatste ontwikkelingen inzake het grondbedrijf en/of ontwikkelingsbedrijf.

Btw-bouwterrein

De levering van een btw-bouwterrein door een btw-ondernemer is belast met btw. De verkrijging van het btw-bouwterrein door de koper is vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting. De levering van een terrein met bebouwing is vrijgesteld van de heffing van btw. De koper betaalt ter zake van de verkrijging overdrachtsbelasting tenzij een vrijstelling overdrachtsbelasting geldt. In zijn uitspraak van 9 september 2020, nr. AWB 19/5695, oordeelt rechtbank Den Haag dat een terrein met aantal funderingspalen en één zijwand van een oude fabriek van 96 meter lang, 2,40 meter hoog en 25 centimeter breed die op een twee meter diepe en één meter brede fundering staat geen onbebouwde grond betreft maar een terrein dat is bebouwd. De resten van de oude fabriek zijn qua aard en omvang niet van ondergeschikt belang en dus niet verwaarloosbaar.

Voor raadplegen uitspraak rechtbank Den Haag d.d. 9 september 2020, nr. AWB 19/5695. Klik hier

Exploitatiebijdrage

Veel gemeenten werken op verzoek mee aan de wijzigingen van bestemmingsplannen. De kosten van een dergelijke wijziging van het bestemmingsplan worden bij de initiatiefnemer in rekening gebracht. De gemeente handelt bij de wijziging van bestemmingsplannen als overheid. De gemeente maakt gebruik van overheidsbevoegdheden om het gebruik van gebied te veranderen. De gemeente kan de btw op de kosten die de gemeente maakt om de wijziging van het bestemmingsplan te verzorgen compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente kan de kosten vervolgens netto zonder btw in rekening brengen bij de initiatiefnemer. De gemeente brengt de kosten immers als overheid en niet als btw-ondernemer in rekening. Hierbij speelt voor gemeenten een belangrijk aandachtspunt. De kosten die zonder btw worden doorbelast moeten daadwerkelijk kosten zijn die de gemeente als overheid maakt. Verzorgt de gemeente werkzaamheden die eigenlijk door de initiatiefnemer worden gedaan en krijgt de gemeente voor deze werkzaamheden een vergoeding dan handelt de gemeente als btw-ondernemer en niet als overheid. Taxnavigator adviseert gemeenten om iedere factuur inzake exploitatiebijdragen te checken. Immers als de gemeente kosten als btw-ondernemer in rekening brengt en geen btw factureert dan kan de Belastingdienst bij de gemeente btw met belastingrente en boete naheffen die mogelijk niet kan worden verhaald op de ontwikkelaar.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.