Nieuws

LB: Handreiking van Belastingdienst inzake RVU

Geplaatst: 11 februari 2021
Kenmerk: 2021.35043

LB: Handreiking van Belastingdienst inzake RVU

In dit nieuwsbericht informeren wij u over handreiking van de Belastingdienst inzake het Recht op vervroegde uittreding

Met ingang van 1 januari 2021 kan een boetevrije recht op vervroegde uittreding worden verstrekt tot een bedrag van € 21.200 (2021). Voor zover de betalingen in het kader van de RVU onder het bedrag van de drempelvrijstelling blijven, is geen RVU-heffing verschuldigd. De Belastingdienst heeft de handreiking voor de interpretatie van het begrip “Regeling voor vervroegde uittreding” als bedoeld in art. 32ba Wet LB 1964 geactualiseerd. De bestaande handreiking inzake de interpretatie en de vraag wanneer een uitkering een RVU is blijft in stand. Alleen voor de periode tot 2026, met als uitkeringsperiode tot 2028, geldt een vrijstelling.

Aanvullend geldt nog dat:

  • De drempelvrijstelling geldt zowel voor een uitkering ineens, als voor periodieke uitkeringen ingevolge een RVU;
  • De drempelvrijstelling is enkel van toepassing op uitkeringen uit een RVU die plaatsvinden in de periode vanaf 36 maanden voorafgaande aan de AOW-leeftijd van een werknemer;
  • De drempelvrijstelling is maximaal het in art. 32ba, lid 7, Wet LB 1964 genoemde bedrag en wordt berekend per maand, aan de hand van het aantal maanden vanaf de (eerste) uitkering tot aan het bereiken van de AOW-leeftijd van de werknemer, met een maximum van 36 maanden. Vindt de (eerste) uitkering dus plaats op een moment dat gelegen is op minder dan 36 maanden vóór de AOW-leeftijd, dan geldt de vrijstelling alleen nog voor de resterende maanden. Bovendien wordt een gedeelte van een maand naar boven afgerond.

Als het bedrag hoger is dan de drempelvrijstelling en is alleen over het meerdere een boete verschuldigd.

Nieuw is onderdeel 5 dat ziet op de invoering van de tijdelijke drempelvrijstelling RVU-heffing voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025. In dit onderdeel zijn de voorwaarden voor de RVU-drempelvrijstelling opgenomen. Zo moet de RVU uitkering plaatsvinden in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025. Voor de periode van 1 januari 2026 tot en met 31 december 2028 geldt een uitloopperiode. Gedurende deze periode kan de drempelvrijstelling worden toegepast, mits de beëindigingsovereenkomst uiterlijk 31 december 2025 getekend is en de werknemer uiterlijk op 31 december 2025 de leeftijd heeft bereikt, die (maximaal) 36 maanden vóór de AOW-leeftijd ligt. De drempelvrijstelling is in 2021 maximaal € 1847. Als aan de voorwaarde voor wat betreft de 36-maandsperiode voor de AOW-leeftijd niet is voldaan, dan is de RVU-drempelvrijstelling niet van toepassing en is RVU-heffing verschuldigd over de volledige uitkering.

Documenten en publicaties

  • Handreiking van Belastingdienst inzake RVU. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.