Nieuws

LB: Grensarbeiders en thuiswerken

Geplaatst: 02 oktober 2021
Kenmerk: 2021.39886

LB: Grensarbeiders en thuiswerken

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën inzake grensarbeiders en thuiswerken.

In de belastingverdragen is afgesproken dat de inkomsten uit dienstbetrekking worden belast door de woonstaat van de werknemer, tenzij de dienstbetrekking wordt uitgeoefend in de andere verdragsstaat. Op grond van deze bepaling wordt een werknemer die zijn werkzaamheden (deels) vanuit huis verricht in zijn woonstaat belast voor de dagen dat de werknemer thuiswerkt. Nederland, België en Duitsland hebben tijdelijke afspraken gemaakt waarin is bepaald dat (onder voorwaarden) dagen waarop wordt thuisgewerkt als gevolg van de coronamaatregelen worden behandeld als dagen gewerkt in het land waar onder normale omstandigheden zou zijn gewerkt.

Nederland heeft met België en Duitsland in verband met corona afspraken gemaakt over de fiscale behandeling van thuiswerkdagen en de toepassing van de belastingverdragen die met de landen zijn gesloten. De staatssecretaris heeft met België en Duitsland afspraken gemaakt over een verlenging van de afspraken tot en met 31 december 2021.

Documenten en publicaties

  • Reactie m.b.t. fiscale regels voor thuiswerken in Duitsland d.d. 31 augustus 2021, nr. 2O21Z11051/2021D26943. Klik hier
  • Antwoorden Kamervragen over de fiscale regels voor thuiswerken. Klik hier
  • Verlenging afspraken met Duitsland. Klik hier
  • Verlenging afspraken met België. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.